China sugerează că un anumit lucru este „cel mai important” pentru a se putea pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina. China a sugerat miercuri cum Rusia și Ucraina pot face pace și pot pune capăt crizei care a zguduit întreaga lume. Reprezentantul permanent al Chinei la ONU, Zhang Jun, a spus că înalții oficiali ai Moscovei și Kievului trebuie să se așeze la masa de negocieri pentru a stabili calea către detensionarea agresiunii.
„Cel mai important lucru în acest moment este să ne întoarcem pe drumul negocierilor diplomatice și să [creăm] un acord politic cât mai curând posibil pentru a ajuta la detensionarea situației”, a susținut el.
Potrivit diplomatului, „China sprijină dialogul direct și negocierea între Rusia și Ucraina”, despre care el insistă că este modalitatea definitivă de rezolvare a conflictului. Zhang a mai spus că comunitatea internațională ar trebui „să acorde prioritate păcii regionale, stabilității și securității universale pentru toți”.
Între timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat în timpul briefing-ului său de miercuri, „China și Ucraina păstrează un canal de comunicații deschis”.
Asta după ce ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a vorbit cu omologul său chinez și „a făcut apel la ministrul chinez de externe să profite de pârghia pe care o au asupra lui Putin, de relațiile lor cu Rusia și să-l îndemne pe Putin să oprească imediat acest război”.
Înaltul diplomat ucrainean a spus că „implicarea constructivă a Chinei este posibilă” și a subliniat abținerea Chinei de la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia.
China este singurul prieten care ar putea ajuta Rusia să reducă impactul sancțiunilor economice după invadareaUcrainei, dar guvernul președintelui Xi Jinping nu dă niciun semn că ar putea fi dispus să-și riște propriul acces pe piețele americane și europene făcând prea mult.
Chiar dacă Beijingul și-ar dori asta, capacitatea de a-l sprijini pe președintele Vladimir Putin importând mai mult gaz rusesc și alte bunuri este limitată.
Relațiile cu Moscova s-au reluat de când Xi a preluat puterea în 2012, fiind motivate de resentimentele comune față de Washington, însă chiar și așa interesele lor pot intra în conflict. În timp ce armatele lor desfășoară exerciții comune, Putin este neliniștit de prezența economică în creștere a Chinei în Asia Centrală și în Orientul Îndepărtat al Rusiei.
„Relațiile dintre China și Rusia sunt la cel mai înalt nivel din istorie, dar cele două țări nu sunt o alianță”, a spus Li Xin, expert în relații internaționale la Universitatea de Științe Politice și Drept din Shanghai.
„China nu vrea să se implice atât de mult încât să ajungă să sufere din cauza sprijinului său pentru Rusia”, a spus Mark Williams, economist șef pentru Asia pentru Capital Economics.
Azi e a șaptea zi de război în Ucraina care a publicat un nou bilanț al pierderilor rusești: peste 5.800 de militari, sute de vehicule blindate, 30 de avioane. De asemenea, de la începutul invaziei rusești peste 2.000 de civili au murit, au transmis serviciile de urgență ucrainene.