20 feb. 2021 | 13:05

Rusia și China, avertisment alarmant. Anunțul NATO este categoric

Știri generale
Rusia și China, avertisment alarmant. Anunțul NATO este categoric
Rusia si China, avertisment alarmant

Ascensiunea marilor puteri precum Rusia și China reprezintă o nouă amenințare pentru Alianța Nord-Atlantică. Acum, pe lista priorităților NATO se află apropierea de Australia și Japonia, ca să se contrabalanseze un eventual parteneriat strategic între Moscova și Beijing ce ar putea răsturna polii de putere în zona Asiei.

Rusia și China, avertisment alarmant

Astfel, în cadrul unei videoconferințe, secretarul general NATO, pe nume Jens Stoltenberg, a adus Chinei și Rusiei mai multe acuzații, inclusiv faptul că acționează împotriva ordinii internaționale, spune DPA.

„Europa şi America de Nord trebuie să apere ordinea internaţională bazată pe reguli, care este pusă la încercare de puterile autoritare. China şi Rusia încearcă să rescrie regulile în beneficiul propriilor interese”, a declarat Stoltenberg la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Conform  secretarului general, într-o luptă de putere, este nevoie ca NATO  să își extindă influența și să își întărească relațiile cu diferiți parteneri strategici, cum ar fi Australia și Japonia.

„Numai printr-o acţiune concentrată îi putem încuraja pe alții să joace după reguli. Avansul Chinei este un subiect esenţial pentru comunitatea transatlantică, având consecinţe potenţiale asupra securităţii şi prosperităţii noastre şi a modului nostru de a trăi”, a spus  secretarul general al NATO.

Este China împotriva lumii?

Cu toate  NATO, ca întreg, vede ascensiunea Rusiei și a Chinei ca pe o amenințare, Statele Unite ale Americii sunt binecunoscute pentru conflictul pe care îl au cu puterea asiatică.

De asemenea, conflictul China-SUA a fost accentuat în timpul mandatului lui Donald Trump, atunci când acuzațiile se aruncau pe toate planurile, de la TikTok, până la schimburi comerciale. Joe Biden a continuat însă politica predecesorului său și a făcut apel la combaterea “abuzurilor economice” ale Chinei în cadrul aceleiași conferințe.

“America s-a întors. Alianţa transatlantică a revenit“, a spus Joe Biden, la începutul discursului său de la Conferinţa de securitate de la München.

Joe Biden a spus ferm că SUA se va reintegra în alianțele internaționale, de care Donald Trump s-a îndepărtat, și că va urmări direcția NATO.

“Parteneriatele noastre au rezistat şi au crescut de-a lungul anilor, deoarece au rădăcini în bogăţia valorilor noastre democratice comune. Nu sunt tranzacţionale. Nu sunt extractive. Ele sunt construite pe o viziune a viitorului în care fiecare voce contează“, a spus președintele american, potrivit extraselor publicate de Casa Albă.

“Suntem în mijlocul unei dezbateri fundamentale despre viitorul şi direcţia lumii noastre“, a mai adăugat Biden în cadrul Conferinței.

“Trebuie să ne pregătim împreună pentru o competiţie strategică pe termen lung cu China. Felul în care SUA, Europa şi Asia vor lucra împreună pentru a garanta pacea, pentru a ne apăra valorile comune şi pentru dezvoltarea prosperității în Pacific va fi unul dintre cele mai importante eforturi ale noastre“, a conchis el.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Capital.ro
Pizza cu puține calorii, rețetă rapidă și ușoară. O poți consuma fără grija kilogramelor în plus
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
România, OBLIGATĂ să mărească taxele și impozitele. Ce biruri li se mai pun românilor
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro