Prefectul Capitalei a luat decizia şi a făcut anunţul despre carantinarea Bucureştiului. Ce se va întâmpla cu bucureştenii în perioada următoare. Veste de ultimă oră!
Traian Berbeceanu a răspuns la întrebarea care stă acum pe buzele tuturor bucureştenilor: intră sau nu în carantină Bucureştiul?! Prefectul Capitalei a explicat, la Europa FM, că, pentru moment, autorităţile nu iau în calcul această variantă, în ciuda faptului că incidenţa cumulată a infectărilor cu noul coronavirus a ajuns la 6, 13 la mia de locuitori.
“În acest moment, nu avem în vedere convocarea Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă. Considerăm că măsurile în vigoare în acest moment sunt suficiente. Dacă le respectăm cu stricteţe, vom putea preveni răspândirea coronavirusului”, a declarat Traian Berbeceanu.
Mai mult, în ciuda faptului că s-au făcut mai puţine testări în Bucureşti, numărul de persoane infectate este în continuare mare. În ultimele 24 de ore, Capitala a avut 1.222 de cazuri noi.
“Incidenţa a sărit de şase, dar numărul celor depistaţi pozitiv e mai mic ca la alte raportări din zilele trecute, aşadar nu ne îngrijorează. Într-adevăr, au fost teste mai puţine, dar, în afară de incidenta cumulate, mai sunt şi alţi indicatori care trebuie luaţi în seamă”, a mai spus prefectul.
După ce şase localităţi de lângă Bucureşti au fost închise, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns locuitorilor Capitalei la cea mai importantă întrebare a momentului. Şeful statului a explicat că o posibilă carantinare a oraşului ar avea consecinţe grave din punct de vedere economic. De asemenea, este nevoie de un plan de circulaţie foarte bine pus la punct.
“Vedeți, carantinarea este o măsură complexă de restricționare a circulației în esență, care permite controlul răspândirii pandemiei într-o localitate. Avem deja de câteva săptămâni măsuri de carantinare luate și primele rezultate au început să apară. Acolo unde s-au luat măsuri de carantinare, creșterea aceea necontrolată de cazuri de pe o săptămână pe alta, în toate cazurile, a încetat, urmând să se mențină restricțiile până când numărul de infectări începe să scadă. Dar nu doar într-o zi. Ci în mai multe zile consecutive, în așa fel încât să se poate considera că infecția nu se mai răspândește galopant.
Este o măsură care și-a dovedit eficiența, însă problematică este nu măsura în sine, ci efectul economic. Asta fiindcă restricționările respective au un efect economic negativ măsurabil. De aceea experții recomandă, după o analiză atentă, foarte amănunțită, unde se impune și unde nu se impune carantinarea”, a menționat șeful statului.