Grupul de Comunicare Strategică a fost nevoit să facă precizări legate de zvonurile privind carantinarea Bucureștiului și despre apariția unui așa-zis scenariu 5 al luptei împotriva pandemiei de coronavirus, după ce au apărut unele informații în mediul online.
”Având în vedere vehicularea prin intermediul unor publicații online de informații false referitoare la ipoteza unui „scenariu 5” în contextul epidemiei de COVID-19, precum și a unei presupuse măsuri de „carantinare a Bucureștiului”, Grupul de Comunicare Strategică este abilitat să facă următoarele precizări:
1. NU a fost pusă în discuție sau enunțată la nivelul autorităților varianta activării unui presupus „scenariu 5”, această sintagmă este o speculație fără fundament în realitate.
2. NU a fost pusă în discuție sau enunțată la nivelul autorităților varianta „carantinării Bucureștiului”, iar această ipoteză a mai făcut obiectul unei dezmințiri anterioare.
Reiterăm apelul către instituțiile de presă de a nu pune în circulație informații sau ipoteze care nu beneficiază de confirmări din surse oficiale, întrucât acestea pot genera atitudini și comportamente sociale nejustificate în raport cu situația în fapt”, se arată într-o dezmințire trimisă marți seară de grupul de Comunicare Strategică.
Cei care împrăștie știri false pe rețelele de socializare se pot trezi cu dosar penal, în această perioadă. Primul dosar penal a venit în cazul pacientului cu coronavirus de la Spitalul Gerota. Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a anunţat că poliţia a deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comunicare sau răspândire prin orice mijloace de date şi informaţii false în cazul bărbatului de la Spitalul Gerota din Capitală.
“Cu referire la informațiile vehiculate în spațiul public, privind presupusa ascundere a cazului de la Spitalul Gerota, vă informez că această informație este falsă. Am discutat cu directorul spitalului, care neagă existența acelui mesaj – de altfel nici nu putea să existe un asemenea mesaj în ziua de 7 martie – având în vedere că testul cu privire la pacientul respectiv a fost confirmat în seara de 9 martie.
Având în vedere situația creată, la nivelul Poliţiei Române s-au iniţiat cercetări, s-a înregistrat un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comunicare sau răspândire prin orice mijloace de date şi informaţii false, prevăzută şi pedepsită de art. 404 din Codul penal”, declara Despescu într-o declaraţie susţinută la sediul Ministerului Afacerilor Interne.