Klaus Iohannis a semnat decretul. Ce se întâmplă cu gospodăriile țăranilor din România

Klaus Iohannis a semnat decretul. Ce se întâmplă cu gospodăriile țăranilor din România
Klaus Iohannis a semnat un nou decret

Conform unei legi abia promulgate de președintele Klaus Iohannis, ce va intra în vigoare la momentul publicării ei în Monitorul Oficial, gospodăria țărănească va putea fi scutită de la plata impozitului pe terenuri și clădiri.

Ce se întâmplă cu gospodăriile țăranilor din România

Conform legii, „gospodăria ţărănească poate deveni membru cooperator asociat în cooperative agricole. Definirea şi modul de autorizare a gospodăriei ţărăneşti se stabilesc prin ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor”.

De asemenea, acelaşi act normativ introduce în Legea cooperaţiei agricole şi precizarea clară privind scutirea de impozite pentru membrii cooperatori, iar asta înseamnă că, pentru a putea fi scutiţi de plata impozitului pe teren şi clădire, proprietarii gospodăriilor ţărăneşti trebuie să se înscrie într-o cooperativă.

Așadar, se prevede ”scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe clădirile şi pe terenurile utilizate pentru producţia valorificată prin/către cooperativa agricolă, inclusiv pentru bunurile aflate în patrimoniul de afectaţiune al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale definite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016”.

Când va intra în vigoare Legea

Conform modificărilor aduse Legii coperativelor agricole, scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor agricole ar urma să fie operată: pentru primii 5 ani de la începerea desfăşurării activităţii în cazul celor nou-înfiinţate şi pentru o perioadă de 5 ani, pentru cele deja înfiinţate, ce au realizat la data de 31 decembrie a anului calendaristic precedent o cifră de afaceri anuală netă de până la 10.000.000 euro, cursul de schimb fiind cel valabil la încheierea exerciţiului financiar în care s-a efectuat cifra de afaceri;

„Scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe clădirile şi pe terenurile utilizate pentru producţia valorificată prin/către cooperativa agricolă, inclusiv pentru bunurile aflate în patrimoniul de afectaţiune al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale”, se indică în modificările aduse Legii cooperaţiei agricole. De altfel, noua lege va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Despre Klaus Iohannis

Klaus Werner Iohannis s-a născut la data de 13 iunie 1959, în Sibiu, România, este un politician român de etnie germană, care din 21 decembrie 2014 ocupă funcția de președinte al României. De asemenea, Klaus Iohannis a fost și profesor de fizică și inspector școlar înainte de a deveni primar al municipiului Sibiu în anul 2000, funcție în care a fost reales în 2004, 2008 și 2012, dar de fiecare dată din partea Forumului Democrat al Germanilor din România.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI