Dacă ţi se întâmplă des să mănânci până te saturi ca într-o oră să simţi nevoia de o gustare, înseamnă că ai ales greşit preparatele. Acestea sunt alimentele care îţi provoacă foame imediat ce le-ai consumat!
Se întâmplă de multe ori să mănânci anumite feluri până la saţietate, ca imediat după ce le-ai consumat să îţi dai seama că, de fapt, ai mai mânca ceva. Stai liniştit, nu se întâmplă nimic ciudat cu tine! De vină sunt alimentele pe care le-ai consumat. Nutriţioniştii atrag atenţia asupra acestor preparate care au un conţinut ridicat de calorii, dar nu oferă şi senzaţia de saţietate. Acesta este motivul principal al acumulării de kilograme în timp. Aşadar, pentru a evita caloriile de care nu ai nevoie, aceştia recomandă să scoţi din alimentaţie anumite feluri de mâncare.
Pâinea albă se află pe primul loc în topul alimentelor care trebuie evitate. Conform unui studiu realizat recent în Spania, cu 9.000 de persoane, cei care mâncau două sau mai multe porţii de pâine albă pe zi aveau cu aproape 50% mai multe şanse să devină obezi. Se pare că acest aliment nu face nimic altceva decât să ridice brusc nivelul de insulină, ca mai apoi toţi carbohidraţii să se depună în organism. Poţi alege, însă, să consumi pâine din făină integrală, dar în cantităţi cât mai mici.
Pizza, un preparat atât de iubit de toată lumea, însă atât de “păcătos”… Fiind un amestec de multe ingrediente calorice (blatul cu făină, topping-urile precum brânza grasă sau mezelurile pline de grăsimi), aceasta are un impact direct asupra nivelului de zahăr din corpul tău, dar şi a leptinei. Cea din urmă este, de fapt, un hormon al saţietăţii. Aşadar, poţi mânca şi o pizza întreagă, într-o oră vei simţi nevoia de a lua o gustare, cel mai probabil tot nesănătoasă.
Dacă simţi nevoia să mănânci din ce în ce mai mult atunci când mergi la celebrele lanţuri de fast-food, este important să ştii că e un lucru normal! Conform specialiştilor, fiecare astfel de produs este făcut în aşa fel încât să îţi măreşti dimensiunea porţiei şi să revii cât mai des. Tot ceea ce fac burgerii şi cartofii prăjiţi este să îţi potolească pofta pe moment şi să îţi aducă multe kilograme în plus.
Sucul de fructe poate fi şi el periculos dacă este consumat în cantităţi mari. Deşi ai tinde să crezi că este sănătos să bei un pahar de suc de portocale, de exemplu, nutriţioniştii te sfătuiesc să mănânci fructul întreg. Se pare că prin stoarcere, se pierd complet fibrele care îţi provoacă saţietatea. Prin urmare, vei determina explozia nivelului de zahăr din sânge, care va scădea la fel de repede.
Chipsurile şi covrigii au şi ei acelaşi efect, din păcate. Pe cât sunt de gustoase aceste gustări, pe atât ai mânca mai multe. Carbohidrații lor sunt digeraţi foarte repede, motiv pentru care scăderea zahărului din sânge trimite imediat un mesaj creierului că organismul are nevoie de mâncare.