Ciolan în pâine ca la Maramureș, ciorbă de fasole în pâine, zacuscă cu pâine, carne și pâine, ouă ochiuri cu pâine și câte și mai câte…obsesia românilor clar e de a mânca orice aliment alături de pâine. Iar când vine vorba despre dezavantajele sale, aici se atinge, printre altele, o latură sensibilă: adevărata obsesie a femeilor – greutatea. Și cum dacă femeia este fericită, toți cei din casă sunt fericiți, specialiștii au căutat o soluție și au și găsit-o: cartofii.
Nutriționistul Mihaela Bilic a prezentat alternativa pentru pâine, care, deși pare că ar fi un compromis, promite că în prepararea e cheia. Aceasta recomandaă cartofii în alimentație, dar pregătiți dietetic, precizând faptul că prin felul de a găti putem transforma o masă dietetică într-o bombă calorică.
„Cartofii îngrașă mai puțin decât pâinea. Cu toții iubim carbohidrații sub o formă sau alta, de la banala felie de paine la pizza, paste, orez, mămăligă sau cartofi prăjiți. Când vrem să slăbim tăiem carbohidrații din dietă, doar că fără ei nu prea rezistăm.
Decât să declarăm război făinoaselor, n-ar fi mai realist/eficient să facem alegeri istețe și să micșorăm porția?! Acolo unde cerealele conțin 70% amidon și sub 5% apă, cartofii sunt la polul opus: au 70% apă și doar 17% amidon. Un cartof fiert este echivalent cu o felie de pâine, are tot 80 cal și niciun gram de gluten.
Iar dacă stropim cartoful fiert cu ulei și îl băgăm la cuptor, devine incredibil de apetisant, e drept, cu încă 100cal în plus. Iar dacă vreți și o bucată de brânză, s-a ales praful de titlul meu…că tocmai l-am transformat într-o bombă calorică”, explică specialistul.
Pâinea se numără printre alimentele care nu aduc niciun beneficiu sănătății. Pâinea albă are foarte puțini nutrienți și foarte multe calorii. Cu toate acestea, nu renunțăm la ea. Poate doar atunci când intrăm la dietă. Un exemplu uimitor este că, dacă scoatem din alimentația noastră zilnică o felie de pâine, echivalentul a 100 de calorii, într-un an vom reuși să pierdem 4 kilograme. În doi ani, 8 kilograme.
Nu este afacere nici dacă înlocuim pâinea cu una din făină integrală. Nutriționiștii spun că, deși este mai bună, are același aport caloric. Diferența este că ea are o absorbție mai lentă, este mai nutritivă, pentru că nu este cu făina rafinată, dar îngrașă la fel de mult precum cealaltă pâine. Pe lista de ”așa nu” se află și produsele de patiserie, cornurile, gogoșile.