Internetul scoate tot ce-i mai rău din oameni: cum te-a făcut mai cinic, iar pe ceilalți mai agresivi

OPINII
Internetul scoate tot ce-i mai rău din oameni: cum te-a făcut mai cinic, iar pe ceilalți mai agresivi
Alexander Popov / Unsplash
17 feb. 2021 | 11:39

Internetul este un loc fascinant. Vine la pachet cu tot binele din lume și, deopotrivă, reușește să scoată la iveală tot răul din oameni. Ne face pe toți mai agresivi și, mai mult decât atât, ne convinge că oamenii, în general, au devenit insuportabili.

[related]

După câțiva ani petrecuți pe internet, indiferent dacă îți găsești refugiul pe Facebook, Twitter, Instagram, Reddit sau în secțiunea de comentarii a unui site important de știri, probabil ”te-ai bucurat” multe înjurături, ofense teribile, amenințări, comparații înjositoare și multe alte manifestări de răutate. Partea ciudată este că, deși în mediul online ai fost făcut rasist, extremist, homofob, prost, handicapat sau comunist, sunt șanse foarte mari ca ”în lumea reală” să nu-ți fi trecut aceleași cuvinte pe la urechi.

Motivele din spatele acestui set de circumstanțe sunt multe și nici măcar nu pleacă toate de la gradul extrem de anonimitate pe care ți-l conferă internetul.

Nu este exclus să întâmpini situații similare cu prieteni din liceu, amici din facultate sau cunoscuți de pe Facebook pe care i-ai întâlnit o dată la o conferință. Cu toți devenim mai agresivi pe internet sau, în cel mai bun caz, mai sarcastici, mai cinici, sceptici, cătrăniți. Internetul te face să-ți pierzi încrederea în umanitate, iar acest detaliu este cel mai trist.

Oamenii de pe internet sunt răi, pentru că pe ei îi ții minte

Percepția ta despre umanitate este influențată în mod direct de tipul de interacțiuni pe care le ai cu oamenii, online sau în lumea reală. Dacă îți petreci o mare parte din timp în fața calculatorului, s-ar putea să devii mai trist pentru că vezi tot răul din lume manifestat printr-o mână de oameni incredibil de vocali.

În situația în care ai o afinitate pentru deplasări, natură sau pur și simplu lucrezi într-o colectivitate numeroasă, concluziile tale vor fi cu totul altele. Fă o pană într-un sens giratoriu din centrul orașului și vei fi uimit de numărul oamenilor care vor încerca să te ajute. Față în față, oamenii sunt mai buni.

Din păcate, internetul este atât de vast și complex, dincolo de faptul că este anonim, încât tinde să-ți fie imposibil să conștientizezi faptul că un om care ți-a dat un comentariu negativ asupra frezei, kilogramelor pierdute sau manifestării tale creative, nu ilustrează o opinie generală.

Acel troll, hater sau om rău nu reprezintă umanitatea, ci doar atât, un om.

Indiferent dacă îți scrie un email cu Caps Lock și multe semne de exclamare sau te ancorează într-o discuție pe Facebook despre politică sau vaccinare, acela este un singur om.

Problema este însă că psihicul uman este înșelător. Nu poți să te bazezi pe modul în care percepi o situație sau un set de circumstanțe, când în nouă din zece cazuri tu ții minte doar mârlanii și mârlăniile. În mod fascinant însă, asta nu înseamnă că ești pesimist, ci doar că ai o înclinație către negativism, un bias în limba engleză.

Dintr-un punct de vedere, suferi mult mai mult la un eveniment negativ decât la unul pozitiv de intensitate egală. Într-un articol de acum o săptămână dădeam exemplu unei sute de lei. Dacă pierzi o sută de lei suferi de două, trei ori mai mult decât te bucuri atunci când găsești întâmplător aceeași sumă de bani.

În online, cercetătorii au ajuns la concluzia că tendința ta te face să asociezi de trei până la cinci ori mai multă greutate comentariilor negative decât celor pozitive. Nu contează dacă primești zece complimente la o imagine din vacanță, îl vei ține minte pe al unsprezecelea în care cineva se aruncă la o manifestare de sarcasm legată de faptul că ai ajuns în Maldive, de exemplu.

Astfel, un trol câștigă mult mai multă atenție decât ar merita, realitate care-i alimentează comportamentul și-l încurajează să continue în aceeași direcție.

Oamenii răi sunt puțini, dar vocali

Un studiu recent al cercetătorilor de la Stanford a ajuns la concluzia că 74% dintre conflictele de pe Reddit sunt inițiate sau instigate de doar 1% dintre utilizatori. Că aceia se retrag și lasă oameni obișnuiți să ducă certurile mai departe, e altceva. Ei și-au atins scopul, au aprins flacără, iar pentru că nu stai foarte bine cu nervi, te oprești greu din a mai pune paie pe foc.

Studiul în sine este fascinant, iar, dacă ai o curiozitate pe marginea lui, îl poți parcurge în întregime aici.

Legat de speranța în umanitate de care vorbeam mai sus, situația aparent dezastruoasă pe care o vezi deformat se reflectă și în lumea reală, conform unui alt studiu. Nu mai puțin de 63% din crimele violente sunt realizate de doar 1% dintre oameni, în timp ce aproximativ 3% dintre medici sunt de vină pentru aproape jumătate din toate cazurile de malpraxis.

În final, totul pare o suprasimplificare a realității, dar nu este deloc așa.

Cei mai mulți oameni sunt buni, dar cei răi sunt mai vocali și au un impact mai mare, chiar dacă sunt puțini. În plus, chiar și cei buni, când ajung în spatele unei tastaturi, își reevaluează scara de valori și încep să judece cu mult mai mare ușurință persoane, situații, politici.

Astfel, problema nu este că un om dintr-o sută este rău sau malițios în intenții, ci că internetul centralizează acea răutate. Dacă ar fi să faci o analogie cu lumea reală, poate nu întâlnești 100 de oameni într-o zi sau o săptămână, ca să ajungi la cel care te poate supăra. În mediul online însă, dacă ești un micro-influencer, ai postat o glumă, ai 100 de like-uri de la oameni diferiți și vreo 5-10 comentarii.

În toate acele interacțiuni virtuale, este imposibil să nu se strecoare o manifestare de ură, din punct de vedere statistic. Aceasta este consecința expunerii la sute și mii de opinii sau personalități în fiecare zi, online, pe Facebook sau chiar și la știrile de la TV. Este groaznic și foarte greu de evitat.

Îți trebuie un echilibru mintal foarte bine pus la punct pentru a conștientiza că, de fapt, umanitatea nu se duce de râpă, ci doar un colț din ea, acel colț de care te izbești tu zilnic pe internet. Eventual, poți să te trezești într-o dimineață și să-ți dai seama că noi nu ne-am schimbat fundamental ca oameni în ultimul secol.

S-a schimbat doar accesul nostru la răutate.

Din fericire, poți să faci ceva în legătură cu asta

Am mai detaliat în trecut efectul bulei de pe Facebook, un cuvânt folosit aproape exclusiv cu o conotație negativă. În realitate, însă, acea bulă are și o conotație pozitivă.

Ca internetul să devină un loc mai bun, trebuie să umbli la nivelul de expunere. E ca și cum ai curăța un copac.

Taie regulat crengile uscate, iar acesta va deveni mai sănătos, la fel ca internetul. Fă-ți un obicei din a bloca oamenii care te supără. Nu contează dacă sunt rude, prieteni din copilărie sau amici cu care obișnuiai să mergi la cafea în urmă cu zece ani. Dacă își dedică timp să-ți strice ziua, conștientizează că nu ai nevoie de cineva pentru a ți-o strica și scoate-i din viața ta.

Revino la statisticile prezentate mai sus și dă-ți seama că, dacă vei scoate 1% dintre oamenii din viața ta, s-ar putea să scapi de 74% din sursa de stres, dramă sau nervi. Dacă blochezi 5-10% dintre oamenii din viața ta online și citești știrile o dată pe săptămână în loc de zilnic, vei deveni brusc mai optimist, mai senin, mai împăcat cu tine, mai frumos pe interior.

[related]

Nu uita, majoritatea oamenilor sunt buni, doar că interacționezi prea rar cu ei ca să-ți aduci aminte.

Schimbă un pic anturajul, iar efectul va fi absolut șocant. Ai în vedere că, de fiecare dată când te-ai chinuit să nu intri într-o dezbatere inutilă despre doctrine politice și ai făcut scroll peste o postare extremistă de pe Facebook, cel puțin zece oameni au făcut exact ca tine. Cu toții v-ați dat seama că aveți lucruri mai bune de făcut decât să vă certați pe internet, să puneți paie pe foc.

Aceia ar trebui să fie oamenii din anturajul tău. Gândiți la fel și faceți bine, puneți sănătatea mintală pe termen lung în fața adrenalinei de moment alimentată de ”i-am zis-o”.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele