Cea mai mare problemă cu orașele din întreaga lume: se scufundă din cauza greutății prea mari

Cea mai mare problemă cu orașele din întreaga lume: se scufundă din cauza greutății prea mari

Orașele încep literalmente să se scufunde sub propria lor greutate. Acest lucru se întâmplă chiar dacă schimbările climatice determină creșterea nivelului mării.

Într-un studiu publicat în revista AGU Advances, Tom Parsons, geofizician la agenția United States Geological Survey (USGS), a constatat că orașe precum San Francisco s-ar fi putut scufunda până la șapte centimetri, în toată istoria sa.

Poate fi chiar mai mult decât atât, deoarece calculele lui Parsons nici măcar nu țin cont de infrastructură, vehicule sau persoane.

Cu alte cuvinte, este o situație delicată pentru zona golfului și probabil pentru alte metropole. În același timp, riscul crește din cauza creșterii nivelului mării, orașele în sine se scufundă spre ocean.

Parsons a constatat că afundarea suprafeței solului nu a fost „deloc nesemnificativă” în regiunile metropolitane construite.

Orașele sunt atât de grele încât înclină scoarța Pământului

„Pe măsură ce populațiile globale se deplasează în mod disproporționat spre coaste, această scădere suplimentară în combinație cu creșterea preconizată a nivelului mării poate exacerba riscul asociat cu inundațiile”, scrie Parsons în lucrarea sa.

Orașele s-au schimbat atât de mult, încât orașul San Francisco ar putea cântări până la 1,6 de trilioane de kilograme, suficient pentru a îndoi literalmente scoarța Pământului, cunoscută și sub numele de litosferă.

O astfel de greutate imensă ar putea ajunge chiar să schimbe nivelurile planetei noastre și masele mari de roci create de solicitări tectonice din scoarța Pământului.

În lucrarea sa, Parsons susține că „fotografiile din satelit sau din aer” ar putea fi folosite pentru „a face analize mai detaliate în zonele probabile de inundații” pe măsură ce nivelul mării continuă să crească. Inundațiile sunt „cel mai mare pericol asociat cu cedarea scoarței Pământului”, așa cum explică Parsons în lucrarea sa.

Pe măsură ce efectele schimbărilor climatice se fac vizibile din ce în ce mai mult, orașele de coastă se află sub amenințarea de a intra literalmente sub Pământ.

Citește și: