Anul 2018 aduce fie că vrem, fie nu, un val de telefoane cu ecranul întrerupt de acel „moț” inspirat de la iPhone X. De la telefoane ieftine chinezești, pînă la modele cu pretenții precum Huawei P20 sau Zenfone 5.
[related]
Cea mai distractivă este explicația lor oficială: nu iPhone a avut prima oară „breton” pe ecran, ci a fost Essential Phone înainte. Este o scuză pe care producătorii de telefoane au dat-o și când au copiat touchscreen-ul Apple. Da, e adevărat, LG a lansat unul dintre primele modele touchscreen și poate au fost și alții. Dar despre Apple și telefonul cu ecran tactil capacitiv se discuta cu un an înainte, pe surse.
S-a râs, s-au făcut glume, dar unii au profitat și de ocazie să facă un produs al lor, care să fie apoi numit „primul”.
La fel și cu „moțul” iPhone X. Despre el s-a auzit din 2016, dar toată lumea a crezut că este o prostie, care va fi ignorată de competitori. Apoi a apărut Essential Phone, care oricum avea altceva, doar camera în mijlocul ecranului, un mini-moț. Abia apoi a fost lansat oficial iPhone X, iar povestea a dus la o adevărată cascadă de produse similare.
Unii zic că e o inovație, că e un nou mod de a plasa camera, că e un design special.
Alții, spun că este o necesitate, că pur și simplu nu mergea pusă camera selfie altfel, așa că au sacrificat acel spațiu. Că alternativa ar fi fost să lase o bandă prea mare deasupra ecranului. Că datorită „moțului”, producătorii de telefoane pot anunța că au un ecran mai mare, cu diagonală de 6 inci în corp de 5 inci.
În primul rând, scurtează, de fapt, ecranul, pentru că nu vei putea niciodată folosi display-ul complet, din cauza întreruperii. Apoi, adaugă o bandă aiurea la ecran atunci când vizionezi clipuri sau te joci sau citești documente. În fond, nu era necesar. Camera putea fi în colț, putea fi sub un capac, putea fi pe o bandă subțire.
Adevărul este însă că producătorii de telefoane nu prea au noutăți nici în 2018. Au actualizat procesoarele, au mărit memoria RAM și spațiul de stocare. Au actualizat platformele software. Dar o noutate reală, utilă pentru cumpărător, continuă să lipsească. Și atunci, în lipsă de ceva real, producătorii ne oferă o alternativă. Cum dorești telefonul, cu „moț” sau fără „moț”?
Am văzut o mulțime de telefoane cu ecran cu „moț”.
Nu doar Huawei P20, nu doar ASUS Zenfone 5. Am văzut recent Oukitel U18, arată la fel, se vede la fel. Am văzut Ulefone T2 Pro, un telefon cu ecran excelent, dar este întrerupt de acel moț.
Tot mai multe zvonuri susțin că LG va lansa următorul său flagship, LG G7, cu ecran cu „moț”. Despre Lenovo se spune că va avea Moto X5 cu ecran întrerupt, iar ZTE are deja chiar și un patent pe tema asta.
[related]
Confirmarea vine din însăși decizia Google de a adapta următoarea platformă Android, versiunea 9 sau P, la ecrane cu „moț”. Merge și pe Android 8, se poate utiliza și pe 7, dar pe noua platformă vom avea noi opțiuni pentru zonele de lângă moț.
Eu mă mir că Samsung au ignorat deocamdată acest trend, este posibil ca Samsung să facă asta din mai multe motive, odată ca să nu genereze noi critici că ar copia Apple, dar pe de altă parte, poate nu sunt atât de mulți doritori de ecran întrerupt și vor vinde mai multe telefoane normale. Sau e posibil să vină cu un alt model, care să fie prezentat ca alternativ (nici Galaxy S, nici Note), dar cu ecran cu moț.
Un produs lifestyle care sigur se va vinde dacă va fi lansat.
[readmore]
Cert este că o utilitate reală pentru „moț” nu prea există. El întrerupe ceea ce ar trebui să fie un ecran infinit, fără margini suplimentare. Scurtează partea utilizabilă, dar nu aduce în plus ceva nou.
Este un trend care se va stinge precum ideea LG cu două ecrane, unul subțire alb-negru și altul mare și color. Sau ca alte inițiative care în final nu au prins. Dar este posibil să mă înșel și „moțul” să aibă succes. Sau să fie modificat pînă va avea.
Tu cum îți dorești telefonul, cu „moț” sau fără „moț”?