09 feb. 2025 | 10:31

Vortexul polar ajunge în România. Cât durează gerul şi unde se anunţă ninsori

News
Vortexul polar ajunge în România. Cât durează gerul şi unde se anunţă ninsori

Deşi iarna este spre sfârşite, vortexul polar ajunge în România şi aduce ger, ninsori şi polei. Meteorologii de la Administraţia Naţională de Meteorologie au realizat prognoza pentru următoarele zile.

Vortexul polar ajunge în România

ANM a emis prognoza meteo pentru următoarea perioadă şi a anunţat că România urmează să fie lovită de vortexul polar. Acesta aduce zile geroase, cu minime de până la -14 grade Celsius şi ninsori în cea mai mare parte a ţării, la finalul săptămânii viitoare.

“În acest weekend, dar și mare parte din săptămâna viitoare, prima parte, regimul termic nu se va modifica semnificativ. Rămânem cu această vreme rece mai ales dimineața și noaptea, chiar și cu temperaturi geroase, adică sub -10°.

La început doar în estul Transilvaniei, dar vor fi nopți în care aceste temperaturi sub -10° se vor realiza și local și în restul Transilvaniei, prin Moldova, dar și în dealurile subcarpatice ale Olteniei și ale Munteniei. Practic vom vorbi de minime la nivelul întregii țării, între -12 și -2 grade.

Va fi o vreme în general frumoasă, mai puțin astăzi, când vedem că în regiunile extra-carpatice avem această nebulozitate închisă, vreme închisă, cu nebulozitate joasă și izolat fulguieli. După care, până spre mijlocul săptămânii viitoare nu prea mai așteptăm precipitații.

Avem semnale că ceva mai multe precipitații să apară spre finalul săptămânii viitoare, sub toate formele, ploi, lapoviță și ninsoare, în zonele joase și predominant sub formă de ninsoare la munte. N-ar fi o veste rea, mai ales că se apropie acea vacanță interșcolara și deocamdată, în ultimele zile și în ultimele săptămâni, ninsoarea a cam lipsit și în zona montană înaltă și ar fi nevoie cel puțin să se schieze pe pârtii”, a anunţat Mihai Timu, meteorolog.

Citeşte şi Vine primăvara în România, anunţă ANM. Gata cu temperaturile geroase, se schimbă vremea

Ce este vortexul polar?

Vortexul polar este o zonă extinsă de aer rece și presiune scăzută care înconjoară ambii poli ai Pământului. Acesta există permanent în apropierea regiunilor polare, slăbind în intensitate în timpul verii și intensificându-se în timpul iernii. Termenul „vortex” se referă la mișcarea circulară a aerului care menține aerul rece aproape de poli.

În emisfera nordică, atunci când vortexul polar este puternic, acesta are o formă bine definită și aproape circulară, menținând aerul arctic bine delimitat. Însă, când slăbește, vortexul se poate fragmenta în două sau mai multe vortexuri mai mici, permițând aerului rece să se deplaseze spre latitudini mai joase, ceea ce poate duce la scăderi rapide și accentuate ale temperaturii în regiunile afectate, scriu cei de la National Weather Service.

În emisfera sudică, vortexul polar este o zonă de joasă presiune situată în apropierea marginii platformei de gheață Ross. Când acesta este puternic, vânturile de vest din latitudinile medii sunt mai intense și persistente. În schimb, când vortexul slăbește, zonele de înaltă presiune din latitudinile medii pot împinge vortexul și frontul polar spre ecuator, aducând aer rece și uscat în contact cu aerul cald și umed din latitudinile medii, rezultând schimbări rapide și dramatice ale vremii, cunoscute sub numele de „valuri de frig”.

Ce este vortexul polar?

Ce este vortexul polar?

Când scăpăm de temperaturile scăzute?

După ce vortexul polar trece de România, vremea se încălzeşte treptat în toată ţara. Astfel, finalul lunii februarie aduce temperaturi mai mari decât în mod obişnuit, în toate regiunile.

„Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile. Prima săptămână din martie (3-10 martie) aduce temperaturi de primăvară, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nordice.

Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor avea o tendinţă uşor deficitară în cea mai mare parte a ţării”, se arată în prognoza transmisă de ANM.

Citeşte şi Când vin ninsorile în București. Temperaturile scad brusc, experții ANM anunță viscol și ger în următoarea perioadă