22 feb. 2025 | 00:29

Comisia Europeană a obligat România să semneze actul înaintea de plecarea lui Marcel Ciolacu la Bruxelles. Ce este legea de eliminare din CA-uri a demnitarilor sinecurişti

Știri social
Comisia Europeană a obligat România să semneze actul înaintea de plecarea lui Marcel Ciolacu la Bruxelles. Ce este legea de eliminare din CA-uri a demnitarilor sinecurişti

Guvernul a adoptat recent, printr-o ordonanță de urgență, o serie de modificări legislative impuse de Comisia Europeană menite să elimine posibilitatea ca demnitarii să participe la procedurile de selecție pentru Consiliile de Administrație (CA) ale companiilor de stat. Această schimbare a fost inclusă în cadrul ședinței de guvern, alături de o serie de derogări de la restricțiile impuse prin ordonanța ”trenuleț” pentru mai multe companii de stat.

Comisia Europeană şi noua lege din România

Această decizie a fost luată cu puțin timp înainte ca premierul Marcel Ciolacu să efectueze o vizită la Bruxelles, pe 21 februarie, pentru discuții cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, scrie Profit.ro.

Comisia Europeană solicitase deja din vara anului trecut ca Guvernul României să interzică participarea demnitarilor, inclusiv a miniștrilor și secretarilor de stat, în procesele de selecție pentru Consiliile de Administrație ale companiilor energetice de stat. Această practicare fusese considerată „imorală” de către oficialii europeni, deși legislația națională nu o interzicea explicit. Conform unor surse oficiale, normele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), la care România dorește să adere, interzic astfel de numiri.

Săptămâna trecută, Celine Gauer, directoarea pentru redresare și reziliență a Comisiei Europene, a efectuat o vizită la București, unde a avut întâlniri cu membrii Guvernului, inclusiv cu premierul Ciolacu. Cu această ocazie, oficialul european a reiterat solicitarea Comisiei privind interdicția numirii demnitarilor în consiliile de administrație ale companiilor de stat.

Citeşte şi Google și Meta, furioase pe reglementările stricte ale UE privind inteligența artificială: giganții tech americani intensifică presiunea

Problemele întâmpinate de România

Guvernul României promisese anterior că va modifica legislația în acest sens, iar premierul Marcel Ciolacu a exprimat sprijinul său pentru poziția Comisiei Europene. Profit.ro a relatat că o tranșă de 396 de milioane de euro din cererea de plată numărul 3 a fost suspendată din cauza numirilor de demnitari în consiliile de administrație ale companiilor energetice de stat. Secretari de stat și directori din ministere fuseseră numiți în conducerea acestor companii, o practicare permisă de legislația națională, dar considerată inacceptabilă de către Comisia Europeană și OECD.

Situația a fost similară și în sectorul transporturilor, unde numiri controversate au dus la o amenințare de suspendare a unor fonduri europene în valoare de 78 de milioane de euro. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că persoanele considerate incompatibile din conducerea Metrorex și a Companiei Naționale de Investiții Rutiere (C.N.I.R. S.A.) au demisionat între timp.

Chiar și în cadrul Guvernului, demnitarii din cadrul Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanței întreprinderilor Publice (AMEPIP) au fost forțați să demisioneze, după ce Comisia Europeană a atenționat asupra incompatibilității funcțiilor lor. De asemenea, datorită cerințelor impuse de OECD, inclusiv Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) va trebui să selecteze conducerea conform principiilor guvernanței corporative. Cu toate acestea, actuala conducere a RA-APPS nu va fi afectată imediat de aceste modificări.