Singura parte din moştenire care nu poate fi înlăturată prin testament. Detaliul care limitează libertatea defunctului de a împărţi averea
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/02/singura-parte-din-mosternire-care-nu-poate-fi-inlaturata-prin-testament.jpg)
Deşi puţini români ştiu acest aspect al legii, exista o parte din moştenire care nu poate fi înlăturată prin testament. Practic, acest detaliu îi limitează defunctului libertatea de a împărţi averea după bunul plac.
Singura parte din moştenire care nu poate fi înlăturată
În dreptul succesoral, rezerva succesorală reprezintă partea din patrimoniul defunctului care trebuie să revină, în mod obligatoriu, anumitor moștenitori legali, denumiți moștenitori rezervatari. Această instituție juridică are rolul de a proteja membrii apropiați ai familiei împotriva unei eventuale excluderi de la moștenire prin dispozițiile testamentare ale defunctului.
Rezerva succesorală este o cotă fixă din averea defunctului care nu poate fi înlăturată prin testament sau donații făcute în timpul vieții. Mai exact, această parte protejează drepturile moștenitorilor legali și limitează libertatea defunctului de a dispune de bunurile sale.
Citeşte şi Calcul cote succesorale legale. Cum se împarte exact moştenirea? Cine primeşte mai mult
Moștenitorii rezervatari sunt acele persoane cărora legea le asigură o parte minimă din moștenire, indiferent de dorința defunctului. Conform legislației majorității statelor, aceștia sunt:
- Descendenții (copiii, nepoții);
- Soțul supraviețuitor;
- În anumite cazuri, părinții defunctului.
- Frații, surorile și alte rude mai îndepărtate nu beneficiază de dreptul la rezervă succesorală.
Cum se calculează rezerva succesorală?
Rezerva succesorală variază în funcție de numărul și calitatea moștenitorilor rezervatari. De exemplu:
- Dacă există un singur copil, acesta are dreptul la cel puțin jumătate din moștenire;
- Dacă sunt doi sau mai mulți copii, împart între ei cel puțin două treimi din moștenire;
- Soțul supraviețuitor beneficiază de o cotă minimă, în funcție de ceilalți moștenitori legali.
Restul patrimoniului, numit cotă disponibilă, poate fi lăsat prin testament oricărei alte persoane. Dacă defunctul a donat sau a lăsat prin testament mai mult decât cota disponibilă, moștenitorii rezervatari pot solicita reducerea acestor dispoziții pentru a-și recupera partea legală. Acest proces se numește reducțiunea liberalităților excesive și se aplică în instanță, la cererea celor afectați.
Această instituție juridică asigură echitatea în cadrul familiei și protejează interesele moștenitorilor apropiați. Ea limitează riscul ca un testator să înstrăineze întreg patrimoniul în favoarea unor terți, în detrimentul descendenților direcți sau al soțului supraviețuitor.
Citeşte şi Cine poate fi martor la succesiunea pentru moştenire? Detaliul din lege cunoscut de puţini cetăţeni