09 ian. 2025 | 08:30

Piața muncii în 2025, o lovitură majoră pentru visătorii la salarii mari în România. ”Absolvenți de Informatică, angajați ca barmani, ospătari, la Uber”

ACTUALITATE
Piața muncii în 2025, o lovitură majoră pentru visătorii la salarii mari în România. ”Absolvenți de Informatică, angajați ca barmani, ospătari, la Uber”

Anul 2025 vine cu provocări fără precedent pentru piața muncii din România. Concedierile, incertitudinile economice și competiția acerbă fac dificilă obținerea unui loc de muncă, inclusiv pentru tinerii absolvenți. Potrivit expertului în resurse umane Doru Șupeală, mulți dintre cei care termină studii superioare, inclusiv în domenii tehnice precum informatica, se văd nevoiți să accepte locuri de muncă în alte domenii, precum ospitalitatea sau șofatul pentru platforme precum Uber.

Provocările pieței muncii în 2025

Economia românească intră într-o perioadă de stagnare, afectată de instabilitatea fiscală, creșterea taxelor și incertitudinile politice. Conform unui sondaj realizat printre IMM-uri, 60% dintre antreprenori se așteaptă la un an mai dificil decât 2024. Printre efectele observate deja:

  1. Concedieri colective: Problemele din industriile auto, IT și lohn au dus la valuri de concedieri, iar trendul este de a continua în 2025.
  2. Lipsa investițiilor: Instabilitatea politică și fiscală amână proiectele noi, reducând astfel oportunitățile de angajare.
  3. Supraîncărcarea pieței muncii: Concurența ridicată face ca șansele de angajare să fie mai mici, chiar și pentru absolvenții de facultate.

Un exemplu extrem este cel al tinerilor absolvenți de informatică din Cluj, un centru renumit pentru piața IT, care ajung să lucreze ca ospătari, barmani sau șoferi de Uber, din lipsa oportunităților.

Sfaturi pentru angajați și tineri

Angajați: cum să-ți păstrezi locul de muncă

  1. Învățare continuă: Dezvoltă abilități noi și relevante, care te diferențiază de colegii tăi. Participă la cursuri online sau caută un mentor care să te ghideze.
  2. Construiește relații de încredere: Fii un coleg de încredere, oferă sprijin echipei și menține relații bune cu toți colegii. Acest lucru îți poate proteja locul de muncă în perioade dificile.
  3. Explorează antreprenoriatul: Perioadele de criză oferă oportunități pentru afaceri mici. Dacă identifici probleme pe care le poți rezolva mai eficient decât actualul angajator, ia în considerare deschiderea propriei afaceri.

Tineri: cum să obții un loc de muncă

  1. Recrutează-ți angajatorul: Nu te baza doar pe trimiterea CV-urilor pe platformele online. Identifică companiile unde ai vrea să lucrezi și contactează-le direct.
  2. Acceptă ucenicia sau internshipul: Fii dispus să lucrezi chiar și pe bază de voluntariat pentru a „fura” meserie și pentru a stabili relații cu angajatorii.
  3. Setează așteptări realiste: Fă sacrificii acum, chiar dacă implică muncă în domenii diferite de cel în care ai studiat, pentru a-ți construi experiența.

Tendințe și concluzii

Pe o piață a muncii tot mai competitivă, simpla deținere a unei diplome nu mai garantează succesul. Fenomenul în care tinerii absolvenți ajung să lucreze în domenii nespecifice studiilor lor, cum ar fi ospătăria sau șofatul, este tot mai des întâlnit. În acest context, tinerii și angajații trebuie să fie flexibili, să investească în formarea continuă și să adopte o abordare proactivă în căutarea oportunităților.

2025 va fi un an dificil, dar cu strategii adecvate, angajații și tinerii pot depăși obstacolele și se pot adapta unei piețe în continuă schimbare, conform Adevărul.ro.