15 mai 2025 | 21:59

Peste 1.100 euro salariul mediu în mână, în România! Oficial! Câștigăm la fel de bine ca în Occident sau statistica nu reflectă realitatea

BANI
Peste 1.100 euro salariul mediu în mână, în România! Oficial! Câștigăm la fel de bine ca în Occident sau statistica nu reflectă realitatea
Peste 1.100 salariul mediu în mână în România

Institutul Național de Statistică (INS), tocmai a publicat noi cifre cu privire la evoluția salariului mediu pe țară, atât la nivel brut, cât și la nivel net. Aflăm de la instituția oficială faptul că românii câștigă, în medie, peste 1.000 de euro net pe lună. Desigur, am raportat cifrele INS la moneda unică europeană, fiindcă salariile românilor se plătesc în lei.

Potrivit raportului oficial al INS, în luna martie 2025, câştigul salarial mediu brut a fost 9495 lei, cu 563 lei (+6,3%) mai mare decât cel înregistrat în luna februarie 2025.

De asemenea, conform aceluiași document, câştigul salarial mediu net a fost 5691 lei, în creştere cu 340 lei (+6,4%) față de luna februarie 2025.

Piața muncii din România este polarizată la nivel salarial, între industria IT și HoReCa

Nu putem vorbi despre o salarizare unitară între industrii, așa cum este și firesc în orice economie de piață. La noi, cele mai mari salarii se plătesc în IT, în timp ce lefurile cele mai mici le regăsim în cazul angajaților din industria ospitalității.

„Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (14768 lei) și în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (13.697 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (3.279 lei) și în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.410 lei)”, conform INS.

Pentru unii angajați au crescut salariile, în timp ce pentru alții s-au diminuat

În luna martie 2025, cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (+36%) și în intermedierile financiare, excluzând asigurările și fondurile de pensii (+25,5%). Alte sectoare care au avut creșteri notabile, între 12,5% și 22,5%, includ activitățile de editare, asigurări și reasigurări private, fabricarea băuturilor, producția cinematografică și muzicală, serviciile IT și informatice, extracția petrolului și gazelor, industria constructoare de mașini și echipamente, industria auto, fabricarea produselor nemetalice, precum și activitățile profesionale și tehnice.

Creșteri mai moderate, între 5% și 12%, s-au înregistrat în domenii precum tranzacțiile imobiliare, telecomunicații, industria farmaceutică, prelucrarea țițeiului, echipamente electrice, distribuția apei, servicii administrative și suport, epurarea apelor uzate, industria chimică, cauciuc și mase plastice, textile, metalurgie, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, inclusiv reparațiile auto și motociclete, și industria alimentară.

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna februarie 2025 au fost cauzate în principal de neacordarea unor bonusuri ocazionale acordate anterior (prime, al 13-lea salariu, ajutoare în bani sau în natură) și de producție sau încasări mai reduse, în funcție de contractele sau proiectele în derulare. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în activitățile auxiliare pentru intermedieri financiare, asigurări și fonduri de pensii (-14,8%), iar alte scăderi, între 3% și 8%, au fost în transporturile pe apă și în fabricarea calculatoarelor și produselor electronice și optice.

Ce s-a întâmplat cu salariile în sectorul bugetar?

În sectorul bugetar, câștigul salarial mediu net a crescut față de luna precedentă: în învățământ cu 3,7% (datorită reluării plății cu ora), în sănătate și asistență socială cu 1,7%, iar în administrația publică cu 1 leu.