Papa Leon al XIV-lea apără valorile familiei tradiționale și cere compasiune față de migranți
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/05/Papa-Leon-al-XIV-lea-apara-valorile-familiei-traditionale-si-cere-compasiune-fata-de-migranti.jpg)
În primul său discurs oficial adresat corpului diplomatic acreditat la Vatican, noul Suveran Pontif, Papa Leon al XIV-lea, a abordat teme fundamentale pentru viitorul omenirii: protejarea familiei tradiționale, respectarea demnității migranților și promovarea păcii globale. Mesajul său a fost unul ferm, dar plin de empatie, pledând pentru o lume în care drepturile omului și valorile spirituale să coexiste în armonie.
Familia, pilonul societății
Papa Leon al XIV-lea a subliniat în deschiderea discursului că viitorul oricărei națiuni depinde de sprijinul acordat familiei tradiționale.
”Este responsabilitatea liderilor de guverne să lucreze pentru a construi societăți civile armonioase și pașnice. Acest lucru poate fi atins mai ales prin investiția în familie, fondată pe uniunea stabilă dintre un bărbat și o femeie”, a declarat Suveranul Pontif în fața celor aproximativ 185 de ambasadori prezenți la Vatican, relatează Agerpres.
În linia învățăturii Bisericii Catolice, Papa a reafirmat opoziția față de avorturi și a cerut protejarea vieții de la concepție până la moartea naturală. De asemenea, el a reiterat importanța libertății religioase și a dialogului interconfesional.
Compasiune pentru cei în nevoie
Papa Leon, născut în Chicago și cu experiență de misionar în Peru, a vorbit din proprie experiență atunci când a abordat subiectul migrației.
”Propria mea poveste este cea a unui cetățean, descendent al unor imigranți, care a ales la rândul său să emigreze”, a spus el.
Pontiful a lansat un apel direct la empatie: ”Noi toți, de-a lungul vieții, ne putem afla sănătoși sau bolnavi, angajați sau fără un loc de muncă, trăind în țara de origine sau într-o țară străină, însă demnitatea noastră rămâne neschimbată. Este demnitatea unei creaturi dorite și iubite de Dumnezeu”.
El a cerut liderilor și cetățenilor deopotrivă să manifeste respect față de cei mai vulnerabili: ”Nimeni nu e exceptat de străduința de a arăta respect pentru demnitatea fiecărei persoane, în special a celor mai slăbite și mai vulnerabile, de la nenăscuți până la bătrâni, de la cei bolnavi la cei care nu au de muncă, cetățeni și imigranți deopotrivă”.
Mesaj pentru o lume în criză
Papa Leon al XIV-lea a abordat și subiecte de politică internațională, condamnând comerțul cu armament și cerând o diplomație multilaterală activă pentru soluționarea conflictelor.
A menționat în mod explicit suferințele oamenilor din Orientul Mijlociu și Ucraina, spunând că Vaticanul nu va ezita ”să se adreseze puternicilor lumii fără ocolișuri, atunci când va fi necesar să le spună adevărul”.
În finalul discursului, Papa și-a exprimat dorința de a călători în țările reprezentate de ambasadori, subliniind că vizitele sale vor avea rolul de a consolida punțile între națiuni și religii.