11 ian. 2025 | 12:38

Mark Zuckerberg, șeful Facebook, acuză că a fost „abuzat” de administrația Biden pentru eliminarea conținutului legat de Covid

ACTUALITATE
Mark Zuckerberg, șeful Facebook, acuză că a fost „abuzat” de administrația Biden pentru eliminarea conținutului legat de Covid
Mark Zuckerberg, șeful Facebook, în timpul interviului cu vloggerul Joe Rogan, cunoscut în mediul online pentru pozițiile sale pro-Trump. (Captură Youtube/Joe Rogan)

Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta și fondatorul Facebook, a declarat recent într-un podcast găzduit de Joe Rogan că administrația Biden a exercitat presiuni intense asupra companiei sale pentru a elimina conținutul legat de efectele adverse ale vaccinurilor împotriva Covid-19. Afirmațiile lui Zuckerberg vin într-un context tensionat privind gestionarea informațiilor despre pandemie și politica de moderare a conținutului pe platformele sociale, notează CNBC.

Presiuni pentru cenzurarea informațiilor despre vaccinuri

În timpul interviului de aproape trei ore, Zuckerberg a afirmat că, deși susține campaniile de vaccinare și consideră că vaccinurile Covid au avut efecte mai degrabă pozitive decât negative, administrația Biden a cerut în mod constant eliminarea postărilor care menționau posibile efecte secundare, chiar dacă acestea erau informații adevărate.

„Au pus o presiune extraordinară pe noi să eliminăm lucruri care, sincer, erau adevărate. Practic ne-au spus că orice conținut care sugerează că vaccinurile ar putea avea efecte adverse trebuie să fie șters.”

Zuckerberg nu a specificat exact cine din cadrul Casei Albe a făcut aceste solicitări, menționând că nu a participat direct la acele conversații. Totuși, el a subliniat că Meta a refuzat să elimine conținutul care era incontestabil adevărat.

Reacția administrației Biden și schimbările de politică la Meta

Administrația Biden nu a răspuns imediat acuzațiilor aduse de Mark Zuckerberg. Între timp, Meta a anunțat că va renunța la colaborarea cu terți pentru verificarea faptelor, optând în schimb pentru un sistem de tip „community notes”, similar cu cel folosit de platforma X (fosta Twitter), deținută de Elon Musk.

Această schimbare de strategie vine pe fondul alegerii lui Donald Trump în funcția de președinte, perioadă în care Meta a făcut mai multe anunțuri și modificări aparent destinate să atragă simpatia viitoarei administrații. Printre aceste schimbări se numără și înlocuirea președintelui pentru afaceri globale, Nick Clegg, cu Joel Kaplan, vicepreședinte de politici și fost consilier al Partidului Republican.

Implicațiile asupra libertății de exprimare și gestionării conținutului

Președintele Joe Biden a criticat public decizia Meta de a renunța la verificarea faptelor, afirmând că miliardarii nu ar trebui să decidă ce informații sunt sau nu verificate pentru milioane de utilizatori.

„Ideea că un miliardar poate cumpăra o platformă și poate decide că de acum nu mai verificăm nimic este rușinoasă,” a declarat Biden într-o conferință de presă.

Această controversă readuce în discuție echilibrul delicat dintre combaterea dezinformării și protejarea libertății de exprimare pe platformele sociale.

Perspective și implicații viitoare

Zuckerberg a subliniat și lipsa de protecție a industriei tehnologice americane în fața reglementărilor internaționale, menționând că Uniunea Europeană a aplicat amenzi de peste 30 de miliarde de dolari companiilor tehnologice în ultimele două decenii.

Totodată, Zuckerberg s-a declarat optimist în privința viitoarei administrații Trump, afirmând că aceasta va pune accent pe competitivitatea Americii.

„Unul dintre lucrurile care mă încurajează la președintele Trump este că își dorește ca America să câștige.”

Declarațiile lui Mark Zuckerberg ridică semne de întrebare privind limitele pe care guvernele le pot impune platformelor de social media și despre cum va evolua politica de moderare a conținutului în anii următori.