07 feb. 2025 | 10:52

Le-a cântat soldaților pe front în Primul Război Mondial și i-a dat replica, pe scenă, marelui Constantin Tănase. Povestea artistei Elena Zamora

Special
Le-a cântat soldaților pe front în Primul Război Mondial și i-a dat replica, pe scenă, marelui Constantin Tănase. Povestea artistei Elena Zamora

Cunoscută pentru vocea sa splendidă și trăsăturile de felină care îi făceau pe domni să întoarcă privirile după ea, celebra cântăreață de operetă Elena Zamora s-a bucurat de o carieră strălucită în perioada interbelică. A cunoscut succesul în Franța și Italia, dar sufletul i-a rămas tot în România. Povestea superbei cântărețe de operetă Elena Stănescu, cunoscută sub numele de scenă Elena Zamora.

Elena Zamora, debutul unei stele pe scena operetei românești

Elena Zamora, pe numele său real Elena Stănescu, a fost una dintre cele mai cunoscute cântărețe de operetă din România, în perioada interbelică.

S-a născut în anul 1897, într-un oraș recunoscut pentru efervescența sa culturală: Ploiești, dar și-a petrecut primii ani din viață în comuna Cucuruz, lângă Giurgiu.

Talentul său artistic s-a manifestat de timpuriu, iar la doar 17 ani, urca deja pe scena Teatrului Național din Iași, uimindu-i pe toți cu vocea ei de soprană și talentul desăvârșit.

A debutat în opereta M-zelle Nitouche, avându-l ca partener pe marele Constantin Tănase. Succesul nu a întârziat să apară, dar un element surprinzător al debutului său a fost schimbarea numelui de scenă.

Actorul Niculescu-Buzău, care povestește acest episod în volumul Suveniruri teatrale, a decis să o prezinte publicului sub numele de „Zamora” în loc de Stănescu, considerând că acesta era prea comun. Alegerea inspirată a contribuit la crearea unei imagini memorabile pentru artista care avea să cunoască un destin excepțional.

Vezi și: Virginica Popescu, diva universală a României interbelice. ”Fata frumoasă” a muncit de la 13 ani și a jonglat cu muzica, teatrul și filmul

O voce pentru soldații români din Primul Război Mondial

Când Primul Război Mondial a zguduit Europa, Elena Zamora nu a rămas indiferentă la suferințele soldaților români. A locuit o perioadă la Bârlad, unde a făcut parte dintr-un grup de artiști care dădeau reprezentații pentru soldați pe front sau pentru răniții din spitale.

”În timpul când Zavaidoc se afla la Paris, eu, cântăreaţa Elena Zamora, l-am auzit cântând muzică populară românească. De asemenea,  în războiul din 1916 a cântat pe front răniţilor alături de mine şi George Enescu”, dezvăluia celebra artistă Elena Zamora.

În timpul unui astfel de spectacol, a cunoscut-o personal pe Ecaterina Teodoroiu, Eroina de la Jiu, care venise la Bârlad pentru a fi decorată, după ce fusese internată la Spitalul Drăghici din Vaslui.

Tot în această perioadă, a debutat cu adevărat în teatru la Iași, jucând într-un spectacol alături de Constantin Tănase.

De-a lungul carierei, Elena Zamora a revenit de mai multe ori pe scenă alături de acesta, dezvoltând o colaborare artistică de succes. Un document istoric confirmă implicarea sa activă în sprijinul moral al soldaților:

„În războiul din 1916, am cântat pe front răniților alături de George Enescu și Zavaidoc”, mărturisea artista.

Acest episod din viața sa nu doar că i-a cimentat renumele ca o voce a speranței în vremuri de restriște, dar i-a oferit și o experiență de viață care avea să-i influențeze drumul artistic.

Elena Zamora, artista interbelică din România care a cucerit Parisul. Foto Teatrul de Revista Constantin Tanase

Elena Zamora, artista interbelică din România care a cucerit Parisul. Foto Teatrul de Revista Constantin Tanase

A pus pariu cu viața că va cuceri Parisul

După terminarea războiului, Elena Zamora a simțit chemarea unui vis mai mare: acela de a cuceri Parisul, capitala mondială a artei și spectacolului.

Cu o ambiție remarcabilă, a plecat în Franța având doar câteva bagaje: unul cu costume naționale românești și altul cu partituri de cântece românești.

Ajunsă într-o lume nouă, artista a făcut un jurământ dramatic: „Să mă înghiți, Sena, dacă n-o să înving!” Determinarea sa nu a fost zadarnică.

A debutat la prestigiosul teatru Palace, unde i-a impresionat pe francezi cântând celebra piesă românească ”S-a dus cucul de pe-aici”.

Publicul a fost cucerit, iar Elena Zamora a fost angajată imediat, primind un salariu generos de 1.000 de franci pe lună.

“Pentru că nu eram stăpână pe text, îl lipisem pe fundul coșulețului de flori, unde-mi aruncam mereu privirile. Asta era, cum s’ar zice, o “șmecherie românească”… Succesul a venit ca o bombă.

Imediat am fost angajată cu un salar de o mie de franci pe seară, pe timp de șase luni. Izbândisem! Am cântat apoi la “Folies Bergéres”, după care a urmat un turneu în Europa, Africa și Asia.”, povestea artista Elena Zamora.

Vezi și: Când ”Năsăilă” l-a întâlnit pe ”Vagabond”. Dialogul spumos dintre Constantin Tănase și Charlie Chaplin: ”Spune-i că sunt român!”

Strălucirea pariziană și revenirea într-o Românie transformată

În anul 1930, devenise deja vedetă la Paris și s-a întâlnit din nou cu Constantin Tănase, care venise acolo împreună cu soția sa pentru a cumpăra costume și cortine noi pentru Teatrul „Cărăbuș” din București.

 ”Cum m-a văzut, mi-a propus imediat să vin să joc “în reprezentaţie” la teatrul “Cărăbuş” în stagiunea de vară. I-am promis, căci aş fi vrut din toată inima să joc alături de el, dar contractele pe care le aveam nu m-au lăsat să-mi ţin promisiunea decât mai târziu”, declara frumoasa cântăreață de operetă.

Doi ani mai târziu, în 1932, și-a ținut promisiunea și a ajuns să cânte și să joace la Teatrul Cărăbuș în revistele Ura Cărăbuș și La lozul Cărăbușului, alături de Constantin Tănase și Alexandru Giugaru.

A revenit pe scena aceluiași teatru în 1936, în opereta Trei fete cucuiete, o traducere realizată chiar de ea, după o operetă în care cântase și jucase în Franța.

Moștenirea unei artiste excepționale

Elena Zamora s-a stins din viață în 1974, lăsând în urma sa o moștenire artistică impresionantă. De-a lungul carierei sale, a inspirat generații de artiști, fiind un exemplu de determinare, talent și perseverență.

A fost una dintre puținele artiste românce care au reușit să își facă un nume pe scenele internaționale, păstrând mereu în suflet rădăcinile românești.

A publicat volumul de memorii Am slujit cântecul la vârsta de 67 de ani, în care și-a povestit viața tumultoasă, triumfurile și sacrificiile făcute de-a lungul drumului său artistic.

Astăzi, numele său este mai puțin cunoscut publicului larg, dar contribuția sa la dezvoltarea operetei românești și la promovarea culturii naționale rămâne de necontestat.

Prin talentul său excepțional și pasiunea neobosită pentru scenă, Elena Zamora și-a câștigat locul în istoria muzicii românești, fiind o adevărată ambasadoare a spiritului artistic românesc pe plan internațional.

Vezi și: Fantoma de la Operă chiar a existat? Povestea pianistului cu chipul desfigurat care ar fi bântuit Palatul Garnier, după moartea logodnicei sale