Ilie Bolojan, vehement cu privire la ideea suspendării aplicaţiei TikTok pe perioada alegerilor. Ce a spus președintele interimar despre scenariul radical
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/ilie-bolojan-5.jpg)
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat vineri că, în opinia sa, România nu ar trebui să recurgă la o măsură atât de drastică precum suspendarea aplicației TikTok în timpul alegerilor. Totuși, el a subliniat importanța intervenției rapide a autorităților în cazul apariției unor dezinformări evidente.
Ce spune Ilie Bolojan despre suspendarea aplicaţiei TikTok pe perioada alegerilor
În cadrul unei conferințe de presă, Bolojan a fost întrebat despre posibilitatea blocării TikTok pe durata alegerilor, în contextul în care fenomenul dezinformării continuă să fie o problemă semnificativă în mediul online.
„Personal, cred că n-ar trebui să ajungem într-o asemenea situaţie şi toate reţelele să funcţioneze”, a spus preşedintele.
„Ceea ce însă, cred că este corect, este că atunci când apare o dezinformare care este evidentă, o ştire care nu are niciun fel de suport sau aspecte de campanie electorală care nu sunt marcate, autorităţile care au în responsabilitate supravegherea derulării corecte a campanii electorale să poată să ia decizii imediate şi să fie puse în practică, dar exclusiv pentru acele aspecte şi nici într-un caz să se ajungă la o astfel de măsură radical”, a arătat Ilie Bolojan, potrivit News.ro.
Autoritățile române vor desfășura pe 27 martie un exercițiu de simulare pentru testarea unui mecanism de reacție rapidă, menit să faciliteze raportarea și eliminarea promptă a conținutului ilegal și fals de pe platformele sociale în contextul alegerilor prezidențiale din luna mai, a anunțat președintele ANCOM, Valeriu Zgonea.
Acest mecanism, implementat de Comisia Europeană, vizează combaterea încălcărilor legislației electorale pe rețelele sociale în statele membre unde au loc alegeri. O simulare similară a fost organizată anterior și în Germania, înainte de scrutinul din februarie.
„Pe 27 martie, noi vom face un exercițiu în care autoritățile relevante ale statul român împreună cu Comisia Europeană și platformele vom reacționa la astfel de scenarii.
Sunt scenarii. Și noi acum așteptăm ca omologii noștri din Germania să ne transmită lecții învățate din partea lor, astfel încât să putem și noi să discutăm cu autorități relevante din statul român. (…) Sunt implicate autoritățile relevante de statul român, platformele, Comisia Europeană, ONG-uri și Autoritatea Electorală Permanentă care transmite deciziile BEC către marile platforme”, a spus Valeriu Zgonea.
De asemenea, Guvernul pregătește o ordonanță de urgență care va oferi autorităților competențe sporite pentru eliminarea rapidă a conținutului ilegal din mediul online, ca măsură de protejare a integrității procesului electoral.