George Simion, agitat la congresul BNS. Gesturile l-au dat de gol pe liderul AUR, ce a făcut Nicușor Dan: „A minţit, nu am spus asta” Update
George Simion și Nicușor Dan s-au întâlnit miercuri la congresul organizat de Blocul Național Sindical. Cei doi au ajuns la Palatul Parlamentului în cursul după-amiezii și s-au așezat unul lângă celălalt, lăsând un scaun liber între ei.
Nicușor Dan și George Simion, unul lângă altul la congresul BNS
Cei doi candidați la funcția de președinte al României au avut comportamente diferite în sală. În timp ce Nicușor Dan părea calm și atent la ce se vorbea pe scenă, George Simion a părut agitat în prima parte a evenimentului, gesticulând mult și încercând să comunice cu cei din echipa de campanie, aflați în sală.
La un moment dat, liderul AUR a scos telefonul, după care a citit de pe o foaie pe care o avea asupra lui. De asemenea, George Simion a discutat cu oamenii din jur și a completat cu un pix pe foaia pe care o avea.
În paralel, Nicușor Dan părea atent la discursul președintelui BNS. Înainte ca edilul Capitalei să se așeze lângă contracandidatul său, Simion a zâmbit și a aprobat că este în regulă să stea unul lângă celălalt. George Simion a fost primul invitat pe scenă pentru a lua cuvântul.
George Simion: „Nu trebuie să continuăm genul acesta de administrație”
„Apreciez această invitaţie la dialog! Hristos a Înviat! Este foarte important să înţelegem mesajul preşedintelui BNS: suntem într-o perioadă de crize suprapuse, o perioadă foarte grea pentru ţară. Trebuie să înţelegem situaţia în care ne aflăm, deşi este o campanie grea, complicată, în care încercăm să fim alături de cetăţenii indecişi, mulţi. Românii au devenit asistaţi sociali din cauza unui partid… Din muncitori asta au devenit! Există o singură soluţie: să ne unim eforturile, chiar dacă facem parte din două ideologii diferite. Nu sunt despre est sau vest, ci suntem cu toţii în această tară pentru că iubim România”, și-a început George Simion discursul.
„Există o mare disparitate între diferite zone din ţară, astăzi adversarii noștri politici, ei care se consideră intelectuali, dar nu sunt, pentru că nu înţeleg nişte elemente de bază şi sunt bănuiţi de analfabetism funcţional. Avem multe zone din România lăsate în sărăcie, vreau să vină antreprenori străini să plătească taxe, să avem spitale, şcoli. O incapacitate administrativă severă am văzut în ultimii 10 ani la Palatul Cotroceni. Nu trebuie să continuăm genul acesta de administrație Klaus Iohannis, iar noi să stăm cu mâinile în sân, să nu facem nimic.
Îl invit pe contra-candidatul meu la dezbateri pentru ca românii să asculte ce avem de zis. El a minţit, nu vreau să dau afară profesorii, nu asta este problema! Nu este o problemă cu profesorii, cu cadrele medicale, cu polițiștii, militarii și în general cu corpurile profesionale. Nu este o problemă cu funcționarii onești, muncitori. Problema este cu paraziții politici, cu membrii de partid care au înțesat România. Problema este legată de paraziţii politici, cu membrii de partid care sunt peste tot în România”, a mai spus George Simion.
„Nu eu am depreciat leul, cum v-au mințit ieri la televiziunile sistemului, plătite din bani publici. Nu eu am creat un deficit bugetar imens, de 9,3%, în realitate vă zic că este mai mare. Nu am fost părtaș cu oamenii aceștia, nu eu sunt urmașul lui Iohannis. Eu sunt un om din mijlocul vostru, care vrea să învețe și care vrea să conlucreze cu voi pentru a avea dialog social, pentru a avea o lege a salarizării unitare care v-a fost promisă și nu vi s-a oferit, pentru a avea ocazia de a munci corect, nu cu cea mai mare impozitare pe muncă din toate statele UE.
Nu există magicieni. Nu poți performa în momentul în care te împrumuți pe piețele externe cu 8% sau 10% din dobânzi. Nu poți avea agricultură și securitate alimentară în momentul în care țăranii noștri, fermierii noștri, agricultorii noștri sunt obligați să se împrumute la dobânzi cămătărești, pentru că banca agricolă nu mai există, pentru că a fost preluată de Raiffeisen Bank, care nu ajută producția în România, și pentru că nu există în planurile actualei guvernări, care nu știe decât să spună „da, să trăiți!” în fața Comisiei Europene și după să facă tot cum știu ei, nu există un plan concret de dezvoltare a României.
Sunt singurul candidat în această luptă care a fost de partea democrației, care a fost împotriva anulării abuzive a alegerilor, care nu are oameni cu uniforme care îl ghidonează din spate. Sistemul Coldea a lucrat și asupra organizației dvs și ați fost o victimă ca mulți alți antreprenori din țara noastră. Nimeni din această sală nu își dorește să ajungem la vocea poporului iarăși, să ajungem la alegeri anticipate.”, și-a încheiat Simion discursul.
Nicușor Dan: „România are nevoie să fie ancorată în economia europeană”
„Este o onoare pentru mine să fiu invitat aici. Sunteți reprezentanții celor care muncesc și astfel țin pe picioare România. Evident, ceea ce vrem cu toții să facem este ceea ce se numește modelul social european, adică creștere economică și protecție socială. Este absolut necesar ca România să fie congruentă și administrativ, și economic cu UE. Dialogul social a fost în suferință. Pot să vă promit că dacă voi fi președinte voi avea un dialog cu dumneavoastră și cred că viața mea publică de 20 de ani încoace a dovedit faptul că sunt un om de dialog.”, și-a început Nicușor Dan discursul.
„Trebuie să avem economie. Putem să vorbim foarte multe lucruri, să promitem multe, ceea ce ne deosebește este aventura – România nu își permite o aventură în momentul acesta, nu își permite să vorbească acum de alegeri anticipate, nu își permite să vorbească de Georgescu – premier, de naționalizare. România are nevoie să fie ancorată în economia europeană, în cea globală. Statul român trebuie să sprijine agricultura românească, să facă România competitivă pe piața globală, să stimuleze AI, de exemplu, pentru că acolo va fi bătălia.
Este o uriașă corupție în România și votul o dovedește. Nu s-au luat destui bani europeni, e o uriașă evaziune fiscală care afectează capitalul românesc, firmele românești, da. În România sunt companii de stat la care managementul este plin de politruci. Se cheltuiește enorm, statul aruncă cu bani și de acolo vine inflația, și de acolo vine factura pentru români. Toate astea se întâmplă și trebuie corectate, dar într-un mod înțelept, nu cum ne arată indicatorii, și bursa, și cursul leului, încrederea investitorilor față de ce poate să fie România peste două săptămâni.
În România este corupție, am avut o clasă politică care și-a bătut joc de cetățeni, numai că răspuns la această situație de fapt nu trebuie să fie ura care dezbină societatea. Răspunsul trebuie să fie justiția care să îi pedepseacă pe cei care au greșit față de români. Acesta este răspunsul unei societăți democratice și ancorate în Europa.”, a mai spus Nicușor Dan.
Lideri interni și internaționali, prezenți la congresul BNS
Conform agendei, George Simion era programat să ia cuvântul începând cu ora 16:00, urmat de Nicușor Dan, care va susține discursul său la ora 17:00.
„Congresul are loc într-un moment crucial pentru mișcarea sindicală din România și reprezintă atât o ocazie de a analiza activitatea din ultimii patru ani, cât și un prilej de a trasa liniile directoare pentru perioada 2025–2029”, au transmis reprezentanții BNS, citați de Agerpres.
În prima zi a congresului, participanții vor analiza realizările organizației sindicale din ultimul mandat. A doua zi este rezervată unei dezbateri esențiale, desfășurate sub tema „România socială – Poziționarea față de Pilonul European al Drepturilor Sociale”. În cadrul acestei sesiuni, va fi aprobată și Strategia BNS pentru următorii patru ani.
La reuniune vor fi prezenți nu doar lideri ai sindicatelor membre BNS, ci și reprezentanți ai unor instituții publice, precum și ai organizațiilor partenere din țară și din afara României.