Funeraliile Papei Francisc. Suveranul Pontif a fost înmormântat în Basilica Santa Maria Maggiore din Roma. Ce urmează? UPDATE
Update sâmbătă, 26 aprilie, ora 15:50. Sicriul Papei Francisc a ajuns sâmbătă la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, pentru a fi înhumat, după ce peste 250.000 de credincioşi au asistat în Piaţa Sf. Petru, la funeraliile grandioase ale lui Francisc I, în prezenţa unei corp de şefi de stat care a profitat de acest cadru informal pentru a face schimburi diplomatice, relatează AFP.
După aceste funeralii, toate privirile se îndreaptă către cei 135 de cardinali electori, în vârstă dee până la 80 de ani, convocaţi în Conclav să-l aleagă, în săptămânile următoare, cu uşile închise, în Capela Sixtină, pe succesorul Papei Francisc.
Update sâmbătă, 26 aprilie, ora 13:55. Sicriul a fost coborât din papamobil şi este condus în biserică. Aici, ceremonia va fi una privată, uşile închizându-se pentru public.
Update sâmbătă, 26 aprilie, ora 13:35. Cortegiul funerar a plecat din Vatican spre Bazilica Santa Maria Maggiore, unde Papa Francisc va fi înmormântat. Traseul, de aproximativ 6 kilometri, va dura în jur de o jumătate de oră, pornind din zona Porta del Perugino și continuând pe un itinerar stabilit de autorități.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/traseu-800x393.jpg)
Traseul cortegiului funerar
Update sâmbătă, 26 aprilie, ora 13:25. Delegațiile cu cel mai mare interes de securitate vor fi primele care vor părăsi Piața Sf. Petru, în special Statele Unite, Ucraina, Palestina, Franța, Spania, regalii britanici, Brazilia și președintele Republicii, Sergio Mattarella. Toți ceilalți vor pleca după ce cortegiul funerar va părăsi Vaticanul.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/profimedia-0992434169-800x533.jpg)
Sicriul Papei Francisc
Update sâmbătă, 26 aprilie, ora 13:00. Decanul Colegiului Cardinalilor: Papa Francisc a fost „un papă apropiat de oameni, cu o inimă deschisă pentru toţi”
„Papa Francisc a fost un papă apropiat de oameni, cu o inimă deschisă pentru toţi. Şi-a imprimat imediat personalitatea sa puternică asupra guvernării Bisericii Catolice, stabilind un contact direct cu persoanele individuale şi cu populaţiile, dornic să fie aproape de toţi, cu o atenţie deosebită pentru persoanele în dificultate, lucrând neobosit, în special pentru cei mai nevoiaşi, pentru cei excluşi.
Insistenţa sa de a lucra pentru cei săraci a fost, de asemenea, constantă. Confruntat cu furia numeroaselor războaie (…) cu ororile lor inumane (…), Papa Francisc nu a încetat niciodată să îşi folosească vocea pentru a implora pacea şi a face apel la raţiune, la negocieri oneste pentru a găsi posibile soluţii.
Papa Francisc a mers pe urmele Domnului său, Păstorul cel bun, care şi-a iubit oile până la punctul de a-şi da viaţa pentru ele. Şi a făcut-o cu putere şi seninătate, aproape de turma să, Biserica lui Dumnezeu. În uniune spirituală cu întreaga creştinătate, suntem aici în număr mare pentru a ne ruga pentru Papa Francisc, astfel încât Dumnezeu să îl poată primi în imensitatea iubirii sale.
Acum, dragă Papă Francisc, îţi cerem să te rogi pentru noi şi îţi cerem ca din cer să binecuvântezi Biserica, să binecuvântezi Roma, să binecuvântezi întreaga lume, aşa cum ai făcut duminica trecută de la balconul acestei bazilici, într-o ultimă îmbrăţişare cu tot poporul lui Dumnezeu, dar şi cu omenirea care caută adevărul cu o inimă sinceră şi ţine sus torţa speranţei”, a spus cardinalul Giovanni Battista Re.
Update sâmbătă, 26 aprilie, ora 11:10. A început Sfânta Liturghie, iar sicriul Papei Francisc a fost scos în Piaţa Sfântul Petru din Vatican. Imaginile cu cei aproape 200.000 de oameni prezenţi la slujbă fac înconjurul lumii.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/papa-1-800x480.jpg)
Sicriul Papei Francisc, scos in Piata Sfantul Petru
Update sâmbătă, 26 aprilie, ora 10:50. O mulțime impresionantă de credincioși s-a adunat sâmbătă în Piața Sfântul Petru pentru funeraliile Papei Francisc, într-o ceremonie de amploare la care participă numeroși lideri mondiali și membri ai familiilor regale, potrivit AFP.
Printre participanți se află și înalți oficiali ai Uniunii Europene. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, este prezentă alături de Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, și de Antonio Costa, președintele Consiliului European.
Președintele francez Emmanuel Macron și soția sa, Brigitte, s-au recules în fața sicriului Papei, urmați de Prințul William. Rând pe rând, liderii internaționali intră în Bazilica San Pietro pentru a-și lua rămas-bun de la Suveranul Pontif. Delegația Statelor Unite, condusă de fostul președinte Donald Trump, a ajuns la Vatican pe Via della Stazione Vaticana și a intrat prin poarta Perugino, rezervată oficialităților. Prima Doamnă, Melania Trump, face parte din delegația prezentă la ceremonie.
Donald și Melania Trump au adus un omagiu Papei Francisc în interiorul Bazilicii Sfântul Petru, în cadrul unui moment de reculegere solemn.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Sâmbătă, în Piața Sfântul Petru de la Vatican, are loc ceremonia funerară a Papei Francisc, programată pentru ora 10:00 (ora locală), respectiv 11:00, ora României. Evenimentul solemn atrage lideri politici, religioși și credincioși din întreaga lume și este transmis în direct pentru milioane de telespectatori. Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, a încetat din viață luni, 21 aprilie, în a doua zi de Paște, într-un an în care sărbătoarea Învierii a fost celebrată simultan de catolici și ortodocși.
Funeraliile Papei Francisc, moment istoric
Moartea sa a survenit la doar câteva ore după ce îi salutase din papamobil pe credincioșii adunați în Piața Sfântul Petru, un gest neașteptat având în vedere starea sa precară de sănătate. Papa a suferit un accident vascular cerebral urmat de un stop cardiac în primele ore ale dimineții de luni, punând astfel capăt unui pontificat de 12 ani marcat de reforme și confruntări cu aripa tradiționalistă a Bisericii. De-a lungul anilor, el s-a remarcat prin apropierea de cei marginalizați și printr-o viziune deschisă asupra Bisericii Catolice.
La începutul anului, papa fusese internat timp de cinci săptămâni din cauza unei duble pneumonii, însă părea să-și revină treptat. Vaticanul a declarat că moartea sa a fost rapidă și lipsită de suferință. La ora 5:30 dimineața, Papa Francisc a început să se simtă rău și a fost imediat îngrijit de echipa medicală. În jurul orei 6:30, i-a făcut un ultim gest de adio infirmierului său, Massimiliano Strappetti, apoi a intrat în comă. Decesul a fost declarat oficial la ora 7:35 (ora locală).
Trupul său a fost așezat într-un sicriu, îmbrăcat în veșmintele papale și ținând în mâini un rozariu. Inițial, sicriul a fost expus în capela reședinței Santa Marta, locuința sa pe durata pontificatului. Acolo, demnitari și oficiali, inclusiv președintele Italiei, Sergio Mattarella, i-au adus omagii. Miercuri, sicriul a fost dus într-o procesiune în Bazilica Sfântul Petru, unde a fost depus până vineri seară. Aici, sute de mii de oameni au venit pentru a-și lua rămas bun.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/profimedia-0992391756-800x533.jpg)
Zeci de mii de oamenii au venit sa isi ia ramas bun
În ultima zi de priveghere, vineri, peste 100.000 de persoane au vizitat Bazilica. Transmisiunea live oferită de Vatican a fost oprită la ora 19:00, înaintea ceremoniei private de sigilare a sicriului. În total, aproximativ 250.000 de oameni din toate colțurile lumii au trecut prin Bazilica Sfântul Petru în cele trei zile de doliu.
Ilie Bolojan, prezent la eveniment
Printre ultimele personalități venite să-l omagieze s-au numărat președintele Franței, Emmanuel Macron, și soția sa Brigitte. Cozile s-au întins pe străzile din jurul Vaticanului, unde oamenii au așteptat ore întregi pentru a petrece câteva clipe în tăcere lângă sicriu și a-și arăta respectul pentru cel de-al 266-lea Suveran Pontif.
Preşedintele american Donald Trump a declarat că va fi prezent împreună cu soţia sa. Printre ceilalţi şefi de stat care vor fi prezenţi se numără preşedinţii Franţei, Braziliei, Germaniei, Poloniei, Ucrainei, Comisiei Europene şi Argentinei, ţara natală a lui Francisc. Primul ministru al Marii Britanii şi regele şi regina Belgiei vor veni, de asemenea, cu avionul.
România va fi reprezentată de preşedintele interimar Ilie Bolojan.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/profimedia-0991564356-800x534.jpg)
Bazilica Santa Maria Maggiore
Riturile și ritualurile la moartea unui papă
Moartea unui papă declanșează o serie de rituri tradiționale bine stabilite, descrise în volumul latin Ordo Exsequiarum Romani Pontificis, care ghidează trecerea de la deces la înmormântare. Papa Francisc, care a decedat recent, a adus modificări acestor proceduri, dorind o ceremonie simplificată, în spiritul smereniei creștine și al slujirii.
Deși înmormântarea unui papă are o structură stabilă — cuprinzând certificarea morții, expunerea trupului pentru omagii publice și slujba de înmormântare — Francisc a modificat unele dintre regulile tradiționale. Printre cele mai notabile schimbări se numără permisiunea ca un papă să fie îngropat în afara Vaticanului, reflectând propria sa alegere de a fi înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore, în fața icoanei „Salus Populi Romani”, simbol al marii sale devoțiuni mariane.
Cele trei etape fundamentale ale ritualului au loc: mai întâi în capela personală a papei, apoi în Bazilica Sfântul Petru și, în final, la locul de îngropare. După deces, șeful serviciului medical al Vaticanului stabilește cauza morții, iar camerlingul — în prezent cardinalul Kevin Farrell — coordonează pregătirile funerare. Sicriul nu mai este triplu (chiparos, plumb și stejar), ci format dintr-un sicriu de lemn cu unul de zinc în interior. Corpul papei este îmbrăcat în veșminte liturgice roșii, cu mitră și pallium, iar lângă sicriu se aprinde lumânarea pascală.
Sicriul este dus în Bazilica Sfântul Petru pentru ca publicul să-i aducă un ultim omagiu. În seara dinaintea funeraliilor, acesta este sigilat în prezența cardinalilor. În interior sunt așezate o pânză albă pentru față, monede emise în timpul pontificatului și un document oficial numit rogito, care descrie pe scurt viața și lucrarea papei.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/profimedia-0991583470-800x534.jpg)
Zi de doliu pentru Papa Francisc
Cine oficiază slujba de înmormântare
Slujba de înmormântare este oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, cardinalul Giovanni Battista Re. Se preconizează participarea a 220 de cardinali și 750 de episcopi și preoți. Ceremonia include Litania Sfinților, Liturghia cuvântului, Liturghia Euharistiei și rugăciuni speciale pentru pace și pentru odihna sufletului papei. Sicriul este stropit cu apă sfințită și tămâiat, iar corul cântă rugăciuni în latină.
După ceremonie, sicriul este scos prin „poarta morții” a Bazilicii și începe procesiunea funerară prin Roma. Aceasta traversează locuri emblematice, precum Piazza Venezia și Colosseumul, și se încheie la Bazilica Santa Maria Maggiore. Acolo are loc înmormântarea privată.
După aceasta, Biserica Catolică intră în perioada de nouă zile de doliu numită novemdiales, după care se poate convoca conclavul pentru alegerea unui nou papă. Evenimentul se va încheia, ca de obicei, cu anunțul „Habemus Papam!” și apariția fumului alb deasupra Capelei Sixtine.