Efectele boicotului lui Călin Georgescu. Ce se întâmplă în supermarketuri pe 10 februarie. Mobilizare pe rețelele de socializare
:format(webp):quality(80)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/02/Efectele-boicotului-lui-Calin-Georgescu.-Ce-se-intampla-in-supermarketuri-pe-10-februarie.-Mobilizare-pe-retelele-de-socializare-800x533.jpg)
La începutul lunii februarie, Călin Georgescu, un lider suveranist cunoscut, a lansat un îndemn către susținătorii săi de a boicota supermarketurile din România pe 10 februarie 2025, o mișcare ce a fost rapid preluată și amplificată pe rețelele sociale. Deși inițiativa se dorește un protest față de prețurile mari și influența retailerilor străini, reacțiile din partea publicului și activiștilor au fost mai diverse și mai polarizate decât se aștepta Georgescu.
Mobilizare pe rețelele de socializare: o reacție majoră
În ziua în care boicotul este programat să aibă loc, rețelele de socializare, în special Facebook-ul, au devenit un teren de mobilizare pentru românii care se opun ideii de boicot.
Utilizatorii au anunțat public că vor merge la cumpărături pe 10 februarie, dar nu în semn de susținere pentru Călin Georgescu. Aceștia promit să susțină producția românească și să cumpere produse din UE, documentându-și acțiunile pentru a le împărtăși cu alții.
În plus, s-au organizat și alte proteste pașnice, prin care oamenii își propun să viziteze supermarketuri și să le promoveze pe cele care aduc produse autohtone sau europene.
”Luni, 10 februarie 2025, o să iau și made in Romania, și made in UE… va fi prilejul ideal pentru un «in your face» adresat tuturor celor ce vor să destabilizeze economic România”, a scris un utilizator.
Alții au mers mai departe, afirmând că vor sprijini retailerii care oferă reduceri și oferte speciale, sugerând că o astfel de inițiativă nu poate fi decât benefică pentru consumatori.
Răspunsul activiștilor și al specialiștilor
Protestele din online nu s-au limitat doar la susținerea supermarketurilor, ci și la o critică acerbă a mișcărilor suveraniste. Activista Dana Hering a subliniat că acțiunile lui Georgescu ar fi o copie a unui protest similar din Croația, care s-a concentrat pe prețurile din supermarketuri, și a sugerat că propunerea de boicot ar fi un atac direct asupra economiei naționale.
De asemenea, specialiștii în domeniu au atras atenția asupra impactului economic al unui boicot la nivelul retailerilor.
”O boicotare a magazinelor este practic o boicotare indirectă a producției și procesării românești”, a explicat Sorin Minea, liderul Federației Patronatelor din Industria Alimentară, potrivit Adevărul.
Campania de reduceri a retailerilor: răspunsul din piață
Pe măsură ce boicotul propus de Călin Georgescu capătă amploare, marile rețele de supermarketuri au răspuns cu oferte și reduceri semnificative.
Un exemplu este Carrefour, care a lansat o campanie de reduceri masive între 7 februarie și 31 martie, acoperind produse din diverse categorii, inclusiv alimente, cosmetice și articole pentru întreținerea casei.
Reducerile și promoțiile au fost o reacție evidentă la presiunile din partea consumatorilor, care au dorit să își exprime susținerea pentru comerțul civilizat și pentru comerțul european, în contrast cu boicotul cerut de Călin Georgescu.
Boicotul de pe 10 februarie a devenit astfel o platformă de dezbatere publică, unde cetățenii nu doar că se opun inițiativelor politice, dar își exprimă susținerea față de un comerț echitabil și față de susținerea producției autohtone în cadrul unui sistem de retail organizat.
Așadar, pe 10 februarie, supermarketurile din România vor fi martorele unei zile cu un mix de opinii și acțiuni, un protest pașnic care ar putea schimba percepțiile și atitudinile față de comerțul din România.