05 feb. 2025 | 10:00

Directorul Dacia despre Rabla și o nouă taxă de poluare. Ce șanse avem la schimbarea parcului auto în România

ACTUALITATE
Directorul Dacia despre Rabla și o nouă taxă de poluare. Ce șanse avem la schimbarea parcului auto în România
Dacia Duster - versiunea veche / foto: colaj Playtech

Schimbarea parcului auto din România pare să fie un obiectiv tot mai dificil de atins, în condițiile în care numărul mașinilor vechi continuă să crească. Mihai Bordeanu, directorul general Dacia, susține că programul Rabla nu este suficient pentru a reduce numărul autoturismelor poluante și că o nouă taxă pentru mașinile vechi ar putea fi soluția necesară.

Programul Rabla nu mai face față realității

Potrivit lui Mihai Bordeanu, peste 35% din mașinile aflate în circulație în România au peste 20 de ani, procent care a crescut față de anul trecut, când era de 33%.

„Treaba asta e ca și cum am avea inundație în casă și tot ce facem e să ștergem pe jos să scoatem apa, dar nu reparăm țeava respectivă. Așa este și cu Rabla. Este într-adevăr un stimulent pentru achiziția de mașini noi, dar pe de altă parte nu lucrăm la cauză”, a explicat Bordeanu.

Problema principală, în opinia sa, este că statul nu reglementează achiziția nefiscalizată de mașini vechi, ceea ce înseamnă că România continuă să fie o piață atractivă pentru importurile de autoturisme second-hand poluante.

O nouă taxă auto, posibilă soluție?

Un studiu realizat de Dacia împreună cu Price Waterhouse Coopers (PWC) arată că introducerea unei taxe auto pentru vehiculele vechi și poluante ar respecta în totalitate legislația europeană și ar putea fi un pas logic pentru reducerea poluării și a parcului auto îmbătrânit.

„Singurul lucru care ne lipsește, de altminteri recunoscut și de fostul ministru și chiar și de actualul ministru, este decizia politică. Pentru că aici e o decizie politică, nu e una matematică”, a declarat Bordeanu.

Una dintre variantele discutate este ca taxarea să fie făcută de administrațiile locale, ceea ce ar permite ca fondurile colectate să fie folosite pentru bugetele municipale. Acest lucru ar putea acoperi o parte din deficitul bugetar al statului și ar putea fi o sursă de venit pentru autoritățile locale.

Va deveni realitate această taxă?

În contextul în care Guvernul caută soluții pentru echilibrarea bugetului, iar România are una dintre cele mai ridicate rate de import de mașini vechi din Europa, este posibil ca această taxă să fie introdusă în următorii ani. Totuși, fiind o decizie politică sensibilă, va fi greu de implementat fără opoziție din partea șoferilor și a pieței auto second-hand.

Pentru moment, nu există un termen clar pentru o astfel de măsură, dar dezbaterea rămâne deschisă, mai ales că România trebuie să reducă poluarea și să își modernizeze infrastructura auto dacă vrea să se alinieze la standardele europene.