27 ian. 2025 | 08:26

De ce a intrat firma Nordis în insolvență. Ce s-ar fi ales de proiectele din stațiunile Mamaia, Brașov și Sinaia

News
De ce a intrat firma Nordis în insolvență. Ce s-ar fi ales de proiectele din stațiunile Mamaia, Brașov și Sinaia

În octombrie 2024, Tribunalul București a decis intrarea în insolvență a companiei Nordis Management, în urma unei cereri depuse de unul dintre creditorii săi. Această hotărâre a venit pe fondul unei situații financiare critice, caracterizate de o lipsă acută de lichidități. Conturile companiei erau blocate din cauza numeroaselor executări silite inițiate de creditori, iar dezvoltatorul se confrunta cu dificultăți majore în derularea proiectelor sale.

Motivele pentru care firma Nordis a intrat în insolvență

Motivul principal al insolvenței îl reprezintă gestionarea deficitară a resurselor financiare, potrivit informațiilor din spațiul public. Nordis a optat să dezvolte simultan mai multe proiecte, cum ar fi cele din Mamaia, Brașov și Sinaia, fără a avea o evidență clară a sumelor încasate și cheltuite pentru fiecare dintre ele. În plus, estimările inițiale privind costurile de construcție s-au dovedit a fi eronate, iar întârzierile în livrarea proiectelor au dus la obligații contractuale nerespectate.

Conform documentelor analizate, compania a fost nevoită să suporte daune de peste 42 de milioane de lei, ceea ce a amplificat problemele financiare. Pe lângă acestea, creșterea prețurilor materialelor de construcție, cauzată de pandemia de COVID-19 și de războiul din Ucraina, a afectat grav capacitatea Nordis de a-și respecta angajamentele. Mai mult, modelul de finanțare al companiei, bazat pe avansurile plătite de clienți, s-a dovedit nesustenabil în fața creșterilor de costuri neprevăzute.

Citește și: Ce au în comun Rabla pentru tractoare și scandalul Nordis. Cum au ajuns fermierii români să plătească ceva ce nu există

Situația proiectelor din Mamaia, Brașov și Sinaia

Proiectul Nordis Sinaia

Proiectul din Sinaia a întâmpinat dificultăți încă de la început, din cauza subestimării costurilor reale. Consolidarea terenului și alte servicii au necesitat cheltuieli mult mai mari decât cele anticipate inițial, punând presiune suplimentară pe bugetul companiei. În prezent, Nordis caută investitori pentru continuarea lucrărilor, însă până acum nu s-a manifestat un interes concret. Dacă nu vor fi identificate soluții viabile, compania ia în considerare transferarea promisiunilor de vânzare-cumpărare către proiectul din Brașov.

Citește și: Schema Nordis își are „rădăcinile” în Cluj Napoca. Piața imobiliară cea mai profitabilă din România, subiect de fraude masive

Proiectul Nordis Brașov

Există vești mai optimiste în cazul proiectului din Brașov. Compania se află în negocieri avansate cu un investitor interesat de finalizarea lucrărilor, ceea ce ar putea permite livrarea unităților locative către clienți, inclusiv celor din Sinaia, dacă nu se găsesc alternative. După finalizarea discuțiilor, planul de colaborare va fi prezentat creditorilor, împreună cu strategia de reluare a construcțiilor.

Proiectul Nordis Mamaia

La Mamaia, situația este ceva mai complicată. Până acum, compania nu a reușit să atragă investitori interesați, dar ia în calcul finalizarea proiectului etapizat, din surse proprii. Strategia propusă presupune valorificarea activelor excedentare și concentrarea inițială pe blocul 1, care necesită cele mai mici investiții pentru a fi finalizat. Din fondurile generate, Nordis intenționează să finanțeze succesiv lucrările pentru blocurile 2, 3 și 4. Scopul final este finalizarea și transferul dreptului de proprietate pentru aproximativ 110 apartamente până în vara anului 2025.

Citește și: ”Modelul” Nordis, dar pe stil chinezesc. Oamenii au rămas cu credite, fără locuințe, iar dezvoltatorii nu le mai pot termina

De-a lungul anilor, Nordis a încheiat peste 2.100 de convenții pentru unitățile locative din proiectele sale, dintre care 573 au fost rezolvate. În prezent, există 694 de contracte de vânzare semnate, iar 845 de promisiuni de vânzare-cumpărare sunt încă în derulare. Situația este în continuare tensionată, mai ales în urma anchetei jurnalistice care a dezvăluit că unele apartamente au fost vândute de două ori.