Cum alegi cel mai bun pește. Detaliile la care trebuie să fii atent, semnele care arată că nu este potrivit pentru consum
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/Invata-cum-sa-alegi-cel-mai-bun-peste.jpg)
Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), avertizează consumatorii să fie vigilenți la achiziționarea peștelui și a produselor din pește, mai ales în perioada premergătoare sărbătorilor Bunei Vestiri și Floriilor.
Învață cum să alegi cel mai bun pește
Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, subliniază importanța verificării atente a aspectului exterior al produselor pentru a evalua prospețimea acestora. Se recomandă evitarea peștelui cu suprafață lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai sau care prezintă miros și culoare modificate.
De asemenea, este esențial ca produsele să aibă o etichetă clară și completă, indicând toate informațiile necesare, inclusiv data durabilității minimale sau data limită de consum. Este important ca produsele congelate să fie păstrate la temperaturi adecvate până la utilizare, iar în cazul decongelării, acestea trebuie consumate imediat și nu recongelate. Se recomandă evitarea produselor cu ambalaje deteriorate, murdare sau neetanșe. Pentru a putea face eventuale reclamații, consumatorii sunt sfătuiți să solicite și să păstreze bonul de casă.
Cele mai întâlnite nereguli
În urma controalelor efectuate în anii anteriori, comisarii ANPC au constatat nereguli grave în ceea ce privește depozitarea și expunerea peștelui, precum:
- Pește expus direct pe paviment
- Pește păstrat la temperatura mediului ambiant, în spații neamenajate;
- Pește cu modificări organoleptice, cum ar fi solzi desprinși sau mușchi moi;
- Pește cu arsuri de congelare sau cu glazură protectoare declarată de 20%, dar care, după decongelare, prezenta o proporție de glazură de peste 35%;
- Pește preambalat etichetat incorect sau incomplet, fără menționarea tuturor ingredientelor și fără înscrierea datei durabilității minimale pe etichetă
- Scrumbie sărată, ambalată în vid, cu lichid în ambalaj din cauza devidării, produsul având consistență moale și miros nespecific.
Pentru a evita astfel de situații și pentru a asigura siguranța alimentară, consumatorii sunt îndemnați să fie atenți la detaliile menționate mai sus atunci când achiziționează pește și produse din pește.