Ce a declarat Raluca Turcan despre jaful tezaurului dacic din Olanda. Artefactele românești au fost trimise peste hotare în perioada în care ea era ministrul Culturii
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/01/Ce-a-declarat-Raluca-Turcan-despre-jaful-tezaurului-dacic-din-Olanda.jpg)
Raluca Turcan, fost ministru al Culturii, a făcut primele declarații legate de jaful de la muzeul din Olanda în urma căruia au fost furate mai multe piese foarte imlportante din tezaurul dacic al României!
Ce a declarat Raluca Turcan despre jaful tezaurului dacic din Olanda
Tezaurul dacic al României a ajuns la un muzeu din Olanda în timpul mandatului ministrului Culturii Raluca Turcan. Oficialul a făcut acum primele declarații legate de modul în care tezaurul dacic a ajuns la muzeul olandez Drents, unul dintre cele mai vechi muzee din Europa. Vă reamintim că hoții au reușit să fure Coiful de Aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice de aur, după ce au aruncat în aer un zid al muzeuluiu.
„Vorbim despre un furt, ca atare Olanda are datoria să identifice hoţii şi să redea României piesele de tezaur furate. Sunt absolut convinsă că la nivelul cooperării poliţieneşti există o mobilizare maximă pentru prinderea hoţilor.
Cum a ajuns tezaurul în Olanda
Exponatele au ajuns la muzeul din Olanda în baza unui proiect iniţiat de Muzeul Naţional de Istorie a României, cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor. Expoziţia este parte a unui efort amplu de diplomaţie culturală, derulat de muzee româneşti, care a început cu ani în urmă prin expoziţia de la Madrid (2021), urmată de cea de la Roma (2024). Pregătirea a implicat un efort semnificativ din partea a 18 muzee din Romania si a Muzeului Drents (pentru Olanda), unul din cele mai vechi si prestigioase muzee din Europa”, a declarat Raluca Turcan.
Fostul ministru a mai spus că Muzeul Drents a avut „obligația contractuală de a asigura măsuri speciale de securitate”, iar Ministerul Culturii „nu decide cu privire la conținutul colecțiilor prezentate în expoziții”.
„Orice aprobare de export temporar de bunuri culturale (expoziţii în străînătate) se face doar cu avizul specialiştilor din Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor”, mai spune Turcan.
Fosta ministră afirmă că astfel de proiecte sunt frecvente în spaţiul cultural european, România fiind, de asemenea, beneficiara unor expoziţii de o valoare excepţională aduse de instituţii culturale din străînătate, ultimul exemplu fiind expoziţia “Luminile lui Caravaggio”, încă în desfăşurare la Muzeul de Artă din Timişoara.
Expoziția „Dacia! Regatul aurului şi argintului” de la Muzeul Drents a fost deschisă publicului începând cu 7 iulie 2024 și se închide pe 26 ianuarie. Potrivit Muzeului Național de Istorie a României, în cadrul expoziției au fost expuse 673 de bunuri arheologice din metale prețioase din patrimoniul național al României și a avut un număr de peste 77.000 de vizitatori.