28 feb. 2025 | 09:12

Când viața bate filmul: Administrația Trump elimină sprijinul pentru cercetarea climatică, ca în „Don’t Look Up”

ACTUALITATE
Când viața bate filmul: Administrația Trump elimină sprijinul pentru cercetarea climatică, ca în
Cenzura climatică devine o realitate în Statele Unite

Administrația Trump a început să retragă finanțarea pentru orice cercetare care menționează schimbările climatice, ducând la o situație asemănătoare cu cea din filmul satiric Don’t Look Up. Decizia nu doar că amenință viitorul studiilor de mediu, dar pune și o presiune uriașă asupra cercetătorilor, care trebuie să evite folosirea unor termeni precum „climă” sau „schimbări climatice” pentru a-și păstra finanțarea.

Conform The Guardian, guvernul SUA a început să retragă granturile acordate cercetărilor despre schimbările climatice, inclusiv celor care doar menționează acest subiect. Un om de știință care a dorit să rămână anonim a declarat că a fost nevoit să schimbe titlul unui grant primit de la Departamentul Transporturilor pentru a evita pierderea finanțării.

„Încă am grantul pentru că am schimbat titlul”, a declarat cercetătorul.

„Mi s-a spus că trebuie să fac asta înainte ca titlul să fie publicat pe site-ul Departamentului Transporturilor pentru a-l păstra”.

Această măsură face parte dintr-o strategie mai amplă a administrației Trump de a opri investițiile federale în energie curată și de a sprijini industria combustibililor fosili. De asemenea, se aliniază cu atacurile lui Trump asupra inițiativelor legate de diversitate, echitate și incluziune (DEI), considerate de fostul președinte ca fiind „woke” și irelevante.

Eliminarea termenului „climă” din documentele guvernamentale

Interdicția de a folosi termenul „climate change” nu este o surpriză totală. Luna trecută, Departamentul Agriculturii din SUA a început să șteargă orice referință la schimbările climatice de pe site-ul său oficial.

Un exemplu concret este Centrul Național de Pregătire pentru Dezastre din cadrul Universității din Hawaii, unde administratorii au fost forțați să elimine orice referire la schimbările climatice din materialele de curs.

„Referințele la schimbările climatice și DEI au fost eliminate sau revizuite pentru a se alinia cu noile priorități”, a scris un administrator într-un e-mail obținut de The Guardian.

„Vă rugăm să fiți atenți când discutați aceste subiecte în timpul instruirilor”.

În plus, administrația Trump a interzis participarea oamenilor de știință guvernamentali americani la reuniunea Panelului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC). Acest organism internațional este principala autoritate științifică în domeniu, iar absența Statelor Unite pune în pericol discuțiile programate să aibă loc în China.

Un atac direct asupra științei și viitorului planetei

Donald Trump nu și-a ascuns niciodată opoziția față de inițiativele climatice, numind schimbările climatice „o farsă”. În timpul primului său mandat, el a retras SUA din Acordul de la Paris, iar după ce Joe Biden a readus țara în acest tratat, Trump a decis să iasă din nou, imediat ce și-a început al doilea mandat.

Cercetătorii avertizează că această cenzură impusă asupra termenilor științifici nu doar că afectează studiile, dar distorsionează realitatea.

„Sunt foarte îngrijorat de influențele politice asupra științei”, a declarat cercetătorul care a fost forțat să schimbe titlul grantului său.

„Dacă oamenii de știință nu pot folosi anumite cuvinte, atunci e clar că o parte din știință va fi compromisă”.

Refuzul administrației Trump de a aborda problema schimbărilor climatice ar putea avea consecințe catastrofale nu doar pentru SUA, ci pentru întreaga lume. În timp ce alte țări investesc în soluții durabile, Statele Unite își închid ochii și cenzurează cercetarea, lăsând viitorul planetei într-o stare tot mai incertă.