01 mai 2025 | 20:22

Anul în care femeile și bărbații vor ieși la pensie la aceeași vârstă. Data oficială a fost stabilită

Știri social
Anul în care femeile și bărbații vor ieși la pensie la aceeași vârstă. Data oficială a fost stabilită
Data de la care femeile si barbatii vor avea aceeasi varsta de pensionare

Legea pensiilor a fost modificată, iar una dintre cele mai importante schimbări vizează egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați. Diferența dintre sexe va dispărea complet în următorii ani. Autoritățile au anunțat când se va întâmpla acest lucru, iar noua regulă se aplică etapizat.

Vârsta de pensionare devine egală până în 2030

În prezent, vârsta standard de pensionare în România este de 65 de ani pentru bărbați și de aproximativ 62 de ani și 4 luni pentru femei. Însă, potrivit noii Legi a pensiilor (Legea 360/2023), intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, acest decalaj va dispărea treptat.

Procesul de egalizare va fi unul etapizat, astfel încât, până în anul 2030, femeile și bărbații din România vor ieși la pensie la aceeași vârstă: 65 de ani.

”Noua legea a pensiilor, 360/2023, asta face, încurajează munca şi implicit contributivitatea. Dacă ne uităm pe statistici, indemnizaţia socială pe fiecare lună scade.

Încercăm să scoatem din această zonă cât mai mulţi beneficiari. La intrarea legii aveam 1 milion de beneficiari, acum avem 800.000 şi tendinţa este de scădere.

Noi avem în România încă o vârstă de pensionare mică faţă de ţările din UE. Vârsta standard de pensionare este 65 de ani la bărbaţi, iar în ceea ce priveşte doamnele este undeva la 62 de ani şi 4 luni.

Avem o creştere etapizată până în 2030 când vârsta de pensionare va fi egală cu a bărbaţilor. Eu aş zice să ne oprim aici”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naţionale de Pensii Publice, conform DCNews.

Cum poți ieși mai devreme la pensie, fără penalizări

Legea prevede o excepție pentru cei care au depășit stagiul complet de cotizare cu minimum cinci ani. Aceștia pot solicita pensionarea cu până la cinci ani mai devreme decât vârsta standard, fără a fi penalizați.

Este vorba despre cei care au lucrat cel puțin 40 de ani (în condițiile în care stagiul complet este de 35 de ani) și mai au cinci ani până la vârsta standard de pensionare.

Pensionarea anticipată vine cu penalizări

Cei care nu îndeplinesc condițiile de mai sus pot opta totuși pentru pensionarea anticipată, însă cu aplicarea unor penalizări. Acestea sunt calculate în funcție de câți ani de cotizare suplimentară are persoana și de numărul lunilor de anticipare.

De exemplu, un bărbat cu 36 de ani de muncă care vrea să se pensioneze la 61 de ani (cu 4 ani mai devreme) va primi o pensie redusă cu 19,2%, conform formulei legale.

Această flexibilitate vine în sprijinul celor care au muncit mult și doresc să se retragă mai devreme, însă în același timp încurajează continuarea activității până la atingerea vârstei standard.