27 mart. 2024 | 18:00

Telefoanele Android pot deschide orice ușă de hotel: Care este adevărul, de fapt

ACTUALITATE
Telefoanele Android pot deschide orice ușă de hotel: Care este adevărul, de fapt

Hackerii spun că telefoanele Android pot deschide aproape orice ușă de hotel, inclusiv cea a hotelurilor din România.

Ce spun hackerii

Un grup de hackeri a descoperit o problemă majoră de securitate în sistemul de blocare a ușilor de la hotelurile din întreaga lume. În timpul unei conferințe desfășurate în Las Vegas, Ian Carroll și Lennert Wouters au descoperit vulnerabilități în sistemul de blocare cu chei Saflok, produs de compania elvețiană Dormakaba.

Acești hackeri au constatat că sistemul de blocare al ușilor, utilizat în peste trei milioane de camere de hotel din 131 de țări, poate fi ușor exploatat cu ajutorul unui dispozitiv RFID. Prin simpla instalare a codului obținut de pe orice card de acces folosit pe două carduri separate – unul pentru a rescrie codul de securitate al unei uși și al doilea pentru a o debloca – oricine poate avea acces.

Ce spune compania

Mai mult, posesorii de telefoane Android cu tehnologie NFC pot folosi și ei această metodă. Prin descărcarea unei aplicații care emite semnale, utilizatorii pot să deschidă ușile de hotel folosind telefonul lor.

Cu toate acestea, deși problema a fost semnalată companiei în noiembrie 2022, până în prezent, doar 36% din ușile de hotel afectate au fost actualizate pentru a remedia această problemă de securitate. Dormakaba a avertizat că remedierea completă a problemei poate dura luni sau chiar ani, în unele cazuri, deoarece multe dintre hotelurile care folosesc aceste sisteme mai vechi nu au uși conectate la internet și nu pot fi actualizate la distanță.

Într-o declarație oferită pentru presă, compania elvețiană a menționat că lucrează împreună cu partenerii săi pentru a identifica și implementa o soluție imediată pentru această vulnerabilitate, dar experiența anterioară arată că așteptarea poate agrava situația.