10 ian. 2024 | 07:38

Se majorează pensiile românilor și cu 80%. Cum funcționează sistemul, recalcularea pensiilor din 2024

ACTUALITATE
Se majorează pensiile românilor și cu 80%. Cum funcționează sistemul, recalcularea pensiilor din 2024

Casa Națională de Pensii Publice a confirmat la mijlocul acestei săptămâni majorarea, în 2024, a pensiilor din România cu până la 80%, în urma efortului de recalculare.

Anul a început bine pentru pensionarii români. Majorarea punctului de pensie cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, s-a reflectat în pensii mai mari cu același procent pentru aproape toți românii. Mulți dintre ei au și simțit majorarea în banii primiți de la factorul poștal. Cei care primesc pensia pe card vor vedea majorarea pe 12 – 13 ianuarie în cont.

Citește și: Ce este pensia minimă garantată în România. Cum se calculează, ce valoare are în 2024, cine o primește

Pensiile românilor, aproape dublate în 2024

În 2024, vor avea loc două creșteri ale pensiilor, iar prima s-a realizat deja la 1 ianuarie. Urmează în luna septembrie 2024 recalcularea pensiilor, în conformitate cu noile formule de calcul prevăzute în Legea 360. Ca acest lucru să fie posibil, se lucrează intens la digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, un efort care s-a finalizat în aproximativ 95% dintre pensionari.

Imediat după ce dosarele vor fi disponibile în format electronic, în septembrie 2024, noile taloane emise pe luna respectivă vor include pensiile recalculate și, pentru aproape fiecare pensionar român, vom vedea creșteri spectaculoase, de până la 80%.

Citește și: Noi pensii speciale introduse în România, s-a promulgat legea de către Klaus Iohannis. Cine sunt privilegiații, cum se calculează sumele fabuloase

Ce se întâmplă cu pensiile românilor în 2024

„Practic s-a mărit valoarea punctului de pensie de la 1.785 la 2032 de lei. Într-adevăr a început deja distribuția pensiilor pentru beneficiarii noștri, pensionari care au optat ca modalitate de plata prin mandat poștal. Am primit mesaje și de la pensionari. Deja au primit pensiile majorate cu 13,8 %. (…)

Săptămâna viitoare ar urma să intre pe card și pensiile celor care au ales această modalitate. Exact așa cum au fost stabilite termenele în convenție, cu plata la cont, sunt exact aceleași termene ca în orice lună obișnuită. Suntem în grafic, oamenii primesc pensiile, procesul acesta este în plină derulare acum, când discutăm, astfel încât, în termenele stabilite, toată lumea va primi aceste pensii majorate.

Anul acesta, 2024, vor fi doua creșteri ale pensiilor. Prima deja s-a făcut. Suntem în plin proces de achitare și, începând cu 1 septembrie, tuturor celor aproximativ 5 milioane de pensionari li se vor recalcula pensiile astfel încât, în septembrie, oamenii să primească aceste taloane deja recalculate, cu noile pensii, conform noii formule de calcul prevazute în legea 360.

Eu urmăresc situația procesului. Suntem trecuți de 95%, mai avem puțin și finalizăm, când avem aplicația, dosarele să fie în format electronic de ultimă generație. Totul să fie gata, în septembrie, oamenii să primească măririle, o să fie creșteri spectaculoase de peste 80% pentru cine a cotizat mai mult”, a explicat șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, în această săptămână.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele