27 mart. 2024 | 00:03

România, trezită la realitate de Columbia în cel mai tare examen înainte de EURO 2024. Am scăpat de umilință pe final

SPORT
România, trezită la realitate de Columbia în cel mai tare examen înainte de EURO 2024. Am scăpat de umilință pe final
Jhon Arias sărbătorește marcarea golului de 2-0 pentru Columbia. Foto: Profimedia

România a dat cel mai important test pentru EURO 2024 cu Columbia. ”Tricolorii” au fost aduși cu picioarele pe pământ după ce au pierdut, scor 3-2, în fața sud-americanilor. Unul dintre golurile primei reprezentative a fost marcat de Ianis Hagi, așa cum făcea și tatăl său în urmă cu 30 de ani, la Mondialul din SUA.

România a picat testul cu Columbia

România a susținut cel mai important examen pentru EURO 2024, turneu la care s-au calificat după o pauză de opt ani, dar nu a reușit să-i facă față Columbiei, cea mai în formă naționala din America de Sud, neînvinsă de pe 2 februarie 2022. România a reîntâlnit Columbia după ce a învins-o cu ”Generația de Aur” la Mondialele din 1994 (3-1) și 1998 (1-0), ambele meciuri în faza grupelor

România – Columbia s-a terminat 3-2. Golurile sud-americanilor au fost marcate de Jhon Cordoba, Jhon Arias și Yaser Asprilla. Naționala lui Edi Iordănescu a scăpat de umilință pe final de meci, datorită jucătorilor introduși în repriza a doua. Astfel, după 30 de ani, Hagi a marcat din nou contra Columbiei. Dar nu Gică, ci Ianis, iar Florin Tănase a semnat a doua reușită a ”tricolorilor” la ultima fază a meciului.

România, trezită la realitate de Columbia în cel mai tare examen înainte de EURO 2024. Am scăpat de umilință pe final

Ianis Hagi, marcatorul unui gol în meciul cu Columbia. Foto: Sport Pictures

”Un joc test foarte util, dificil, pe care l-am dorit. Știam ce urma să întâlnim, o forță mondială, o echipă completă. Nu e întâmplător că au bătut Germania, Spania, Brazilia.

Pentru noi, a fost un test util, un test de maturitate. Mi-am dorit să jucăm dezinvolt, să ne verificăm unde suntem. L-am tratat ca pe un test, am încercat niște lucruri, am făcut schimbări. Mă bucur că echipa nu a cedat, nu a renunțat și a dat tot ce are mai bun”, a declarat selecționerul Edi Iordănescu după meci.

  • 12 meciuri fără înfrângere adunase România până la eșecul cu Columbia, 7 victorii și 5 remize. ”Tricolorii” nu mai pierduseră din noiembrie 2022, cu Slovenia.

Atmosferă superbă în tribune

Amicalul cu Columbia s-a jucat în Spania, la Madrid, pe stadionul lui Atletico Madrid, ”Civitas Metropolitano”, iar atmosfera a fost una tipic sud-amdericană, cu peste 40.000 de oameni în tribune.

România, trezită la realitate de Columbia în cel mai tare examen înainte de EURO 2024. Am scăpat de umilință pe final

Suporteri columbieni. Foto: Profimedia

Românii care trăiesc în această țară s-au înghesuit să vadă naționala lui Edi Iordănescu. 20 000 de fani au asistat la meci și au cântat împreună cu ”tricolorii” imnul țării noastre.

În tribune au fost prezenți și Mircea Lucescu, Anghel Iordănescu, Gică Hagi împreună cu soția și și Miodrag Belodedici, ambasador al FRF.

Ce ”tricolor” a primit cea mai mare notă după România – Columbia

Ianis Hagi, autorul golului României, a fost cel mai bun de pe teren în amicalul de lux cu Columbia și a primit cea mai mare notă în SofaScore. Astfel, mijlocașul a fost notat cu nota 8.

”Mi-a mers foarte bine până în decembrie, la naţională ultimele 6-7 meciuri am probabil tot atâtea reuşite… sau 5 reuşite în 6 meciuri. Mă simt bine. Nu cred că golul ăsta îmi dă încredere mai mare.

Încrederea şi forma pe care o am, zilnic, chiar dacă nu se vede la TV pentru că o am zi de zi şi o simt şi o văd… este una foarte bună. Mă simt extraordinar, mă simt foarte bine pregătit. (…)

Eu ştiu capacitatea mea de fotbalist, ştiu în ce formă sunt. Cred că s-a dovedit de fiecare dată când am venit la naţională în ce formă sunt. Mai mult decât să mă antrenez 100% şi să fiu pregătit pentru fiecare meci, eu nu pot să fac”, a declarat Ianis Hagi.

Alți patru jucători români, din totalul de 17 care au evoluat, au primit note peste 7: Olimpiu Moruțan, Nicolae Stanciu, Dennis Man și Florin Tănase.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele