26 feb. 2024 | 11:17

Primul laptop cu ecran complet transparent din lume. Vine de la Lenovo, dar mai ai de așteptat până să-l cumperi

ACTUALITATE
Primul laptop cu ecran complet transparent din lume. Vine de la Lenovo, dar mai ai de așteptat până să-l cumperi

Adevărul este că nu întâlnești prea des un dispozitiv care arată ca și cum ar fi ieșit direct dintr-un film. Cu toate astea, Project Crystal, de la Lenovo, presupus a fi primul laptop din lume cu un ecran microLED transparent, este un exemplu perfect că de putut, se poate. Gigantul și-a prezentat invenția la Barcelona, recent.

Ce este Project Crystal, de la Lenovo

În prezent, nu există planuri de a transforma Project Crystal într-un produs care să fie comercializat. În schimb, ultimul dispozitiv concept al Lenovo a fost comandat de divizia sa ThinkPad pentru a explora potențialul panourilor transparente microLED laolaltă cu integrarea AI.

În momentul în care este combinat cu camera integrată în partea din spate a sistemului, Lenovo spune că ar putea exista aplicații AR care chiar să funcționeze.

Un exemplu ar fi utilizarea camerei pentru a identifica un obiect, similar cu Google Lens.

În prezent, chiar și ecranele microLED standard sunt extrem de scumpe, acestea fiind în mod exclusiv rezervate gadgeturilor de vârf, care costă „o căruță” de bani.

Efectul de transparență este, cu adevărat, uluitor. Atunci când este închis sau când afișajul este oprit, ecranul Project Crystal pare aproape ca o bucată obișnuită de sticlă cu o nuanță ușor sepia.

Luminozitatea nominală ajunge până la 1.000 de nits, iar Lenovo susține că punctele culminante pot ajunge până la 3.000 de nits, ceea ce l-ar face mai luminos decât noua familie Galaxy S24.

Nimic nu este perfect, nu deocamdată, cel puțin

În ciuda faptului că este alcătuit din mai multe straturi, panoul este extrem de subțire, ceea ce ajută la estomparea liniei dintre lumea digitală și cea analog.

O altă noutate de design se referă la faptul că, în loc de o tastatură tradițională, Project Crystal prezintă una tactilă de la Lenovo, similară celor de pe modelele mai vechi Yoga Books.

Din păcate, Project Crystal se bazează pe un CPU de generație anterioară, iar balamalele sunt atât de slabe încât ecranul amenința să se închidă de fiecare dată când se înclină sub 90 de grade.

De asemenea, laptopul pare să acumuleze o încărcătură statică care te poate electrocuta.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele