08 iul. 2024 | 10:53

Dacia vrea să scoată un model care să înlocuiască Sandero Stepway. Când se lansează noul crossover subcompact

ACTUALITATE
Dacia vrea să scoată un model care să înlocuiască Sandero Stepway. Când se lansează noul crossover subcompact

Dacia, cunoscutul producător auto de la Mioveni, se pregătește să lanseze un nou model în următorii trei ani, care va înlocui actualul Sandero Stepway. Conform informațiilor recente, noul crossover de dimensiuni mici ar putea fi lansat în 2027.

Noutăți și planuri de lansare

Până la sfârșitul acestui deceniu, Dacia are în plan să lanseze nu mai puțin de trei modele noi. Primul dintre acestea va fi noul Bigster, un SUV compact care va deveni noul etalon al mărcii și care urmează să fie lansat anul viitor. Al doilea model major va fi noua generație Sandero, programată pentru lansare în 2028, care pentru prima dată va fi disponibilă și în variantă electrică.

Pe lângă acestea, Dacia lucrează intens la dezvoltarea unui nou crossover subcompact care va înlocui Sandero Stepway. Acest model, planificat pentru lansare în 2027, va fi poziționat în gama Dacia sub Duster ca dimensiuni. Conform informațiilor disponibile, noul crossover va avea o lungime de 4150 milimetri, fiind astfel mai scurt cu aproximativ 200 milimetri decât Duster.

Design și platformă

Noul model Dacia va prelua mai multe elemente vizuale de la conceptul Manifesto și de la prototipul Sandrider, care va concura la Raliul Dakar în 2025. Designul său promite să ofere mai mult spațiu în habitaclu comparativ cu Sandero Stepway, datorită dimensiunilor sale mai mari.

Se așteaptă ca viitorul crossover să fie construit pe platforma CMF-B a Grupului Renault, aceeași utilizată pentru modelele Logan, Sandero, Duster și Jogger. Platforma CMF-B va fi folosită și pentru viitorul Bigster, ceea ce va asigura o coerență tehnologică și structurală în gama Dacia.

Motorizări și concurență

În ceea ce privește motorizările, noul model va oferi o varietate de opțiuni, inclusiv motoare pe benzină tradiționale, sisteme mild-hybrid, motorizări hibride și chiar alimentate cu GPL. De asemenea, este planificată și o variantă electrică. Momentan, nu este clar dacă noul crossover va fi disponibil cu tracțiune integrală sau doar cu tracțiune pe două roți motrice.

Viitorul crossover Dacia va concura pe piață cu modele precum Jeep Avenger și Fiat Grande Panda, aducând un nou standard de versatilitate și eficiență pentru segmentul său. Lansarea acestui model este programată pentru anul 2027, promițând să redefinească oferta Dacia în segmentul crossoverelor subcompacte.