17 ian. 2024 | 18:59

Cele mai bune destinații culturale din Europa: Ce să vizitezi anul acesta, ca să-ți îmbogățești cultura generală

ACTUALITATE
Cele mai bune destinații culturale din Europa: Ce să vizitezi anul acesta, ca să-ți îmbogățești cultura generală

Anul 2024 aduce o explozie culturală în Europa, cu o varietate impresionantă de destinații care își deschid porțile pentru iubitorii de artă și cultură. Iată câteva destinații culturale variate din Europa pe care să le vizitezi anul acesta, o adevărată scenă vibrantă pentru explorarea și îmbogățirea culturală.

Destinații culturale 2024

Germania celebrează cea de-a 250-a aniversare a pictorului romantic Caspar David Friedrich, cu expoziții în Hamburg, Berlin și Dresda. Festivaluri și expoziții au loc și în orașul său natal, Greifswald, oferind vizitatorilor șansa de a explora locurile din tablourile sale, precum Insula Rügen sau parcul național Elveția săsească.

Malta găzduiește prima bienală de artă, atrăgând propuneri de la peste 2.500 de artiști din 75 de țări. Sub tema „White Sea Olive Groves”, operele de artă vor explora identitatea malteză și mediteraneană. Locuri precum Palatul Marelui Maestru din Valletta, Arsenalul din Birgu și templele megalitice din Ġgantija vor deveni spații de expoziție, transformându-se în decors pentru arta contemporană.

Tartu, Estonia, capitala europeană a culturii, oferă peste 1.000 de evenimente în acest an, evidențiind moștenirea sa culturală. Bulevardul Vabaduse se transformă într-un spațiu fără mașini în vara, cu hamace, ateliere de artă și concerte, oferind o atmosferă vibrantă susținută de muzicieni estonieni și internaționali.

Vezi și: Timișoara a fost desemnată destinația perfectă de toamnă din Europa în 2023. A bătut mari capitale ale lumii

Capitala Europeană a Tineretului 2024

Cartierul Carlsberg din Copenhaga, reconstruit după încetarea producției de bere în 2008, atrage vizitatorii cu clădirile sale industriale renovate și noi structuri inspirate de San Gimignano. Orașul oferă magazine de design, galerii de artă, un centru spa și hotelul boutique Ottilia, transformându-se într-un centru cultural și arhitectural.

Ghent, din Belgia, Capitala Europeană a Tineretului 2024, impresionează cu Castelul Gravensteen și Belfry, atracții medievale din centrul istoric. În afara centrului, parcul Blaarmeersen oferă activități sportive și de recreere, inclusiv o plajă de nisip și un parc acvatic.

Bad Ischl, din Austria, capitală a culturii, se alătură cu 22 de comunități alpine rurale pentru a oferi evenimente culturale, precum Salt Lake Cities, un program de rezidență a artiștilor, și expoziția Reise der Bilder, care prezintă opere de artă jefuite în timpul celui de-al doilea război mondial.

Bodø, Norvegia, prima capitală a culturii din nordul Cercului Polar, aspiră să fie cea mai sustenabilă. Evenimente în aer liber, precum Midsummer Mischief și bienala de artă terestră, sunt atracții notabile. Cultura Sámi este evidențiată prin piese de teatru ale Teatrului Sámi de Sud, iar Muzeul orașului Bodø devine un muzeu Sámi pentru un an.

În aprilie, Strasbourg devine Capitala Mondială a Cărții, găzduind peste 200 de evenimente legate de carte în următoarele 12 luni. Locații precum Opera din Strasbourg, Musée de l’Œuvre Notre-Dame și Muzeul de Artă oferă programe variate, de la opere și concerte la expoziții cu lucrări de Magritte, Monet și Rodin.

Vezi și: Românii și visul la vacanță: unde fug oamenii în concediu în 2023, topul destinațiilor