18 iul. 2024 | 09:08

Ce se întâmplă cu TikTok în Europa și care e poziția oficială a companiei

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu TikTok în Europa și care e poziția oficială a companiei

Curtea Generală a Uniunii Europene a respins acțiunea intentată de ByteDance, compania-mamă a TikTok, care a încercat să elimine eticheta de „gatekeeper” impusă platformei în conformitate cu Digital Markets Act (DMA).

Această desemnare, care a avut loc în septembrie 2023, a fost contestată de ByteDance doar două luni mai târziu. Cu toate acestea, Curtea Generală a considerat că TikTok necesită reglementări stricte și continue.

Decizia Curții Generale a Uniunii Europene

ByteDance a susținut că TikTok nu ar trebui considerat un actor dominant pe piața UE, invocând competiția semnificativă reprezentată de Reels de la Instagram și Shorts de la YouTube.

Cu toate acestea, Curtea Generală a UE a subliniat că „deși în 2018 TikTok era într-adevăr un concurent care căuta să conteste poziția operatorilor consacrați precum Meta și Alphabet, acesta și-a consolidat rapid poziția și chiar și-a întărit-o în anii următori, în ciuda lansării serviciilor concurente precum Reels și Shorts, ajungând într-un timp scurt la jumătate din numărul de utilizatori din Uniunea Europeană comparativ cu Facebook și Instagram”.

Justificarea Curții Generale

Curtea Generală a adăugat că TikTok îndeplinește criteriile necesare pentru a fi considerat un „gatekeeper”: o valoare de piață globală de 75 de milioane de euro (82 de milioane de dolari), peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar și peste 10.000 de utilizatori de afaceri activi anual în UE în ultimii trei ani.

Digital Markets Act a intrat în vigoare în martie și interzice „gatekeeperilor” – inclusiv Alphabet, Meta, Amazon și altele – să favorizeze propriile platforme sau să forțeze utilizatorii să rămână în ecosistemul companiei lor. ByteDance are la dispoziție puțin peste două luni pentru a depune un apel la Curtea de Justiție, cea mai înaltă instanță a UE.

Având în vedere acestea, poziția oficială a companiei este următoarea:  „Suntem dezamăgiți de această decizie. TikTok este o platformă challenger care aduce elemente importante de concurență pentru jucătorii importanți din industrie. Acum vom evalua pașii următori, însă am luat deja măsuri pentru a ne conforma cu obligațiile relevante ale DMA înainte de termenul limită din luna martie”, a spus un reprezentant TikTok pentru Playtech.

TikTok, care inițial era perceput ca un nou venit pe piața UE, a reușit să își consolideze rapid poziția, în ciuda eforturilor concurenților săi majori de a-i diminua creșterea prin lansarea unor servicii similare. Decizia Curții Generale reafirmă importanța reglementărilor stricte pentru platformele care ating un nivel semnificativ de influență pe piață, asigurând astfel o concurență echitabilă și protecția utilizatorilor.

Mai mult, Comisia Europeană a inițiat o procedură oficială împotriva TikTok în conformitate cu Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) după lansarea controversei aplicații TikTok Lite în Franța și Spania. Poți citi aici care a fost avertismentul Comisiei Europene.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele