18 ian. 2023 | 22:10

Zelenski, mesaj pentru liderii adunați la Davos: „Lumea nu trebuie să ezite astăzi și niciodată”

ULTIMA ORĂ
Zelenski, mesaj pentru liderii adunați la Davos: „Lumea nu trebuie să ezite astăzi și niciodată”

Volodimir Zelenski a intensificat apelurile pentru ca armata ucraineană să fie aprovizionată cu tancuri grele și a cerut „hotărâre și rapiditate” în luarea deciziilor din partea aliaților occidentali în fața rezistenței cancelarului german, Olaf Scholz.

Adresându-se miercuri, prin legătură video, unei adunări la Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele ucrainean a avertizat că „tirania depășește democrația”, în timp ce Germania ezită dacă să aprovizioneze țara cu tancuri Leopard 2.

Scholz a spulberat speranțele că va anunța o decizie de a furniza Ucrainei tancuri grele în discursul său principal de la Davos, mai devreme în cursul zilei, fără a face noi angajamente în materie de arme și avertizând că lumea trebuie să evite escaladarea conflictului într-un război între Rusia și NATO.

În schimb, Scholz a parcurs o listă cu echipamentele militare pe care Germania le furnizează și a subliniat hotărârea țării sale de a se asigura că Ucraina va triumfa.

„Lumea nu trebuie să ezite astăzi și niciodată”

Dar, vorbind la câteva ore după prăbușirea unui elicopter lângă o suburbie a Kievului, în urma căreia au murit 14 persoane, inclusiv ministrul ucrainean de interne, Denys Monastyrsky, Zelenski a declarat că Ucraina nu își poate permite să aștepte ca Rusia să se regrupeze.

„Lumea nu trebuie să ezite astăzi și niciodată. Când răul caută răzbunare, lumea are nevoie de hotărâre și de rapiditate”, a declarat Zelenski.

„Aprovizionarea Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană trebuie să devanseze următoarele atacuri cu rachete ale Rusiei. Aprovizionarea tancurilor occidentale trebuie să devanseze o nouă invazie a tancurilor rusești.

Restaurarea securității și a păcii în Ucraina trebuie să depășească atacurile Rusiei asupra securității și păcii în alte țări.”

La discursul său au participat soția sa, Olena Zelenska, și unii dintre cei mai apropiați aliați ai Ucrainei, inclusiv președintele polonez, Andrzej Duda, precum și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Duda a declarat că se teme că Rusia pregătește o nouă ofensivă în Ucraina în câteva luni, reiterând apelurile pentru ca Kievul să fie aprovizionat cu tancuri și rachete.

„Ei sunt încă foarte puternici și mă temem că se pregătesc pentru o nouă ofensivă în câteva luni, așa că este crucial să trimitem sprijin suplimentar Ucrainei, în special tancuri moderne și rachete moderne”, a spus el.