03 mai 2023 | 13:55

VIDEO Cât de mari sunt găurile negre: clipul NASA care îți arată cât de mici și nesemnificativi suntem, de fapt

ACTUALITATE
VIDEO Cât de mari sunt găurile negre: clipul NASA care îți arată cât de mici și nesemnificativi suntem, de fapt

Găurile negre supermasive pot cântări de la câteva sute de mii până la miliarde de ori masa Soarelui. Evident, acest lucru ar putea părea înfricoșător.

NASA tocmai a lansat o animație fantastică pentru a arăta cât de mari pot deveni acestea, în raport cu noi.

În această animație sunt incluse unele dintre cele mai cunoscute găuri negre supermasive, cum ar fi Cygnus A sau mica gaură neagră din centrul galaxiei pitice, J1601+3113.

Evident, nu lipsește nici Sagittarius A*, care este, până la urmă, cea mai apropiată gaură neagră, așezată fix în centrul galaxiei noastre.

Animația care te face să îți înțelegi mai bine dimensiunea în Univers

Animația arată, de asemenea, cea mai apropiată pereche de găuri negre supermasive de Pământ, în interiorul galaxiei NGC 7727.

Acestea au mase extrem de diferite: una cântărește 6 milioane de mase solare, iar cealaltă mai mult de 150 de milioane.

Ele se află la o distanță de aproximativ 1.600 de ani lumină și se bănuiește că vor fuziona în aproximativ 250 de milioane de ani.

„Din 2015, observatoarele undelor gravitaționale de pe Pământ au detectat fuziunile găurilor negre cu câteva zeci de mase solare datorită micilor ondulații din spațiu-timp pe care aceste evenimente le produc”, a declarat astrofizicianul Goddard Ira Thorpe, într-un comunicat de presă.

„Fuziunile găurilor negre supermasive vor produce valuri cu frecvențe mult mai scăzute care pot fi detectate folosind un observator spațial de milioane de ori mai mare decât omologii săi de pe Pământ”, a mai spus acesta.

S-a pus accentul, desigur, și pe M87*, imaginea acesteia fiind îmbunătățită cu ajutorul inteligenței artificiale.

Pentru a afla mai multe, te invităm să urmărești clipul publicat mai jos. În acest fel vei înțelege exact dimensiunea ta, comparativ cu cea a unei găuri negre.

Omenirea a suferit mereu de „îngâmfare”, iar aceasta este o realitate. Totuși, un astfel de montaj animat te poate face să înțelegi de ce nu ești atât de important în Univers, pe cât ai putea crede.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele