18 mai 2023 | 14:25

Vești bune pentru industria auto europeană: ce se întâmplă cu înmatriculările

ACTUALITATE
Vești bune pentru industria auto europeană: ce se întâmplă cu înmatriculările

Înmatriculările au crescut cu 16%, până la 964.932, a noua lună de creșteri, deoarece lanțurile de aprovizionare s-au îmbunătățit și producătorii de automobile au lucrat cu comenzile restante.

Vânzările de mașini noi în Europa au crescut în aprilie pentru a noua lună, pe măsură ce lanțurile de aprovizionare s-au îmbunătățit și producătorii de automobile au lucrat cu comenzile restante.

Înregistrările pe piețele UE, EFTA și Marea Britanie au crescut cu 16% luna trecută, la 964.932, a anunțat grupul de lobby al producătorilor auto europeni ACEA într-un comunicat.

În timp ce redresarea continuă, livrările în primele patru luni ale anului rămân cu aproximativ o cincime sub nivelurile pre-pandemie.

Producătorii de automobile din segmentele de volum, premium și lux au continuat să înregistreze rezultate puternice, chiar dacă inflația rămâne ridicată și preocupările legate de perspectivele economice se adâncesc.

Prețurile se vor modifica

Dar, odată ce lanțurile de aprovizionare se îmbunătățesc și mai multe vehicule care vin pe piață, producătorii sunt pregătiți să-și piardă puterea de stabilire a prețurilor, iar investitorii semnalează că urmează vremuri mai grele.

„Este probabil să existe o mare instabilitate în următoarele 12 luni, pe măsură ce noile modele electrice încearcă să câștige tracțiune, iar Tesla continuă să creeze presiune”, a declarat Felipe Munoz, analist senior la JATO Dynamics.

„Există amenințări la adresa creșterii ca urmare a presiunilor inflaționiste și geo-politice și, dacă includeți războiul prețurilor, este posibil ca mulți clienți să-și întârzie achizițiile.”

În plus, oficialii europeni și-au ridicat perspectivele de inflație în această săptămână, iar ratele mai mari ale dobânzilor au făcut deja mai scumpă finanțarea unui vehicul.

Reducerile de prețuri Tesla au adăugat stresul vânzărilor, punând producătorii de automobile sub presiune să reducă prețurile autocolantelor și să sacrifice marjele puternice de care se bucurau concentrându-se pe modele mai scumpe în timpul crizei aprovizionării cu cipuri.

Vehiculele complet electrice au înregistrat o creștere de aproape 50% a înmatriculărilor față de aprilie anul trecut, în timp ce vânzările de mașini pe benzină au crescut cu 15%.
Comenzile pentru vehicule diesel au scăzut cu aproape 1%.