06 iul. 2023 | 09:54

Vestea bună așteptată de 8 milioane de români: ce se întâmplă cu pensia lor viitoare, cifrele oficiale

ACTUALITATE
Vestea bună așteptată de 8 milioane de români: ce se întâmplă cu pensia lor viitoare, cifrele oficiale

Conform celei mai recente analize, nu mai puțin de 8 milioane de români contribuie în mod activ la fondurile de pensii administrate privat, Pilonul II. Acestea sunt pensiile private obligatorii. Partea bună este că banii lor se înmulțesc văzând cu ochii, după un 2022 dezamăgitor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat cea mai recentă analiză referitoare la sistemul de pensii private din România. Mai precis, este vorba de activele administrate de fondurile de pensii care au ajuns să găzduiască 107,5 miliarde de lei, cu peste 22% mai mult comparativ cu 31 mai 2022. Ca referință, investițiile din spatele acestor fonduri s-au realizat într-un procent de 91% în active românești, majoritatea denominate în lei. Punctual, vorbim în mare parte de titluri de stat și acțiuni listate la BVB, conform ASF.

Ce se întâmplă cu fondurile de pensii

Încă din luna ianuarie a acestui an, fondurile de pensii administrate privat au început să recupereze pierderile acumulate în 2022. Pe de o parte, au intrat mai mulți bani în fonduri datorită contribuțiilor mai generoase din partea salariaților din România. Pe de alta, investițiile au fost unele mai de succes decât în trecut. În mod previzibil, nu a fost neapărat depășită rata inflației din ultimele 12 luni, dar aia ar fi fost foarte greu, dacă nu imposibil, în contextul scumpirilor record in ultimul an și jumătate.

Conform raportului ASF citat, la 31 mai 2023, aproape 65% din activele fondurilor erau plasate în obligațiuni suverane, titluri de stat, iar acestea reprezintă o investiție foarte sigură. Administratorii fondurilor de pensii private, Pilonul II, au investit aproximativ 20% din active în Bursa de Valori București, care, de asemenea, s-a bucurat de creșteri.

Ca referință, în primele trei luni din 2023, aproximativ 8700 de români au beneficiat de pensia privată Pilon II, cel mai mare număr din istoria de aproximativ 15 ani a sistemului. În mod previzibil, curba de creștere se va accentua și mai mult în următorii ani, odată cu creșterea numărului de pensionari care au contribuit la pensiile private pe parcursul perioadei de activitate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele