20 ian. 2023 | 11:04

Tragica moarte a faimoasei dresoare: Lidia Jiga a fost ucisă de tigrul Amur, cel cu care obișnuia să epateze într-o decapotabilă, prin București

ACTUALITATE
Tragica moarte a faimoasei dresoare: Lidia Jiga a fost ucisă de tigrul Amur, cel cu care obișnuia să epateze într-o decapotabilă, prin București

În data de 7 noiembrie 1970, la ora 21:32, în interiorul arenei Circului din Harkov, celebra dresoare Lidia Jiga, una dintre cele mai importante figuri din branșă, în ceea ce privește dresajul de feline mari (lei, tigri, pantere), avea parte de o moarte tragică.

Maestrul Iosefini, care, la vremea respectică ocupa funcția de director al Circului de Stat, a relatat cumplita întâmplare într-un articol scris în revista Flacăra, celebră în epoca comunistă.

lidia-jiga-dresoare-moarta-tigru-amur

Lidia Jiga, în timpul unui spectacol

Două femei aflate în public au născut pe loc, din cauza șocului

„La Harkov, în Uniunea Sovietică, steaua Lidiei Jiga, fata din Veneţia de la poalele Făgăraşului, apune pentru totdeauna. Dresura sa avea în componenţă cinci lei (Ruslan, Osvald, Prinţ, Niki şi Gambus) şi trei tigri (Bengal, Amur şi Baghera). În seara zilei de 7 noiembrie, la al doilea spectacol, după matineu, când circul din Harkov gemea de lumea venită să aplaude pe artiştii români, la 5 minute după începerea dresurii, se petrece accidentul fatal care avea să pună capăt vieţii şi carierei frumoasei dresoare”, scria Iosefini, în Flacăra.

Conform maestrului, imediat după primul truc, Lidia Jiga s-ar fi întors către public, pentru a mulțumi, dar cu spatele la animale. „În acel moment, leul Ruslan s-a repezit asupra ei, apucând-o de şold. Jetul de apă pornit la timp de către recuzitorul Gheorghe Chiriagos a silit leul să se retragă, dar Lidia Jiga s-a dezechilibrat şi a căzut la pământ. În aceaşi fracţiune de secundă, din apropierea victimei, a ţâşnit tigrul Amur, arucându-se asupra dresoarei, cu toată greutatea celor 200 kilograme ale sale”.

Evident, mușcăturile au ucis-o pe loc pe faimoasa dresoare.

lidia-jiga-moarte-tigru-amur

Lidia Jiga, alături de tigrul Amur

„În arena goală, stropită din belşug cu sânge, zăcea trupul sfârtecat al Lidiei Jiga. Două femei din public, martore ale macabrei scene au născut pe loc; un bărbat în vârstă a rămas pironit pe fotoliul său, insensibil la agitaţia din sală: de groază. Inima i se oprise. Era ora 21:32. În mod ciudat şi inexplicabil, ceasul din camera hotelului unde locuia Lidia se oprise şi el la aceaşi oră”, a mai scris, de asemenea, Iosefini.

Mult mai târziu, colegii săi au povestit că Lidiei Jiga îi plăcea să traverseze Bucureştiul în maşina ei decapotabilă în care se afla, de regulă, și tigrul Amur, de-a dreapta sa.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele