15 dec. 2023 | 15:43

Tradiții bizare de Revelion în lume. Ce fac oamenii în noaptea dintre ani sau în prima zi a anului

ACTUALITATE
Tradiții bizare de Revelion în lume. Ce fac oamenii în noaptea dintre ani sau în prima zi a anului

Indiferent dacă iubești sau urăști noaptea de Revelion, nu ai cum să negi faptul că este un eveniment foarte important pentru întreaga planetă.

Deși nu toate culturile își încep oficial noul an pe 1 ianuarie, acesta este sărbătorit în întreaga lume cu petreceri și artificii.

Și, în unele țări, există unele tradiții de Anul Nou foarte ciudate, care te-ar putea surprinde, dacă nu cumva locuiești într-una dintre aceste țări, evident.

Vezi și: De ce se mănâncă peşte de Revelion. Obiceiul de care puţini au habar. Alimentele pe care să le refuzi în noaptea dintre ani

Tradiții ciudate de Anul Nou în Spania

În Spania, când ce se apropie miezul nopții, toată lumea își ține timpul ocupat numărând douăsprezece boabe de struguri. Trebuie să mănânci una dintre acele douăsprezece boabe la fiecare bătaie a clopotului de la miezul nopții.

Cum absolut toată lumea din Spania se uită la transmisia în direct din Madrid, se poate spune că, în acele momente, toți spaniolii fac fix același lucru, mănâncă struguri.

Unii încearcă să bage toate cele douăsprezece boabe în gură fără să le mănânce, în timp ce alții încearcă să le muște pe jumătate și să le înghită pentru a face loc. Evident, au la îndemână un pahar cu băutura preferată pentru a le înghiți mai ușor.

Se pare că tradiția a început în 1909, an care a marcat o recoltă bogată de struguri în Alicante, iar fermierii isteți au încercat, la acea vreme, să găsească metode pentru a-și vinde strugurii mai ușor, astfel că au inventat o tradiție pentru asta.

Vezi și: Revelion pe rit vechi. Pe ce dată se sărbătorește și ce tradiții se respectă

Tradiții ciudate de Revelion în Germania

Există două tradiții ciudate de Revelion în Germania. Prima se referă la turnatul plumbului, care este popular și în Finlanda.

Fiecare persoană topește o mică bucată de plumb sau staniu peste o lumânare și îl toarnă într-un recipient cu apă rece. Forma pe care o ia este destinată să dezvăluie soarta acelei persoane pentru anul viitor.

Alt lucru care nu poate lipsi de la nicio petrecere de Revelion respectabilă este un krapfen, o gogoașă germană care, de obicei, este umplută cu gem sau ciocolată, dar uneori chiar cu muștar, în spiritul glumei.

Vezi și: Cât costă să faci Revelionul 2024 la restaurant. Ce preț are un meniu și ce include

Tradiții neobișnuite de Revelion în Danemarca

În Danemarca, de Anul Nou este tradițional să arunci farfurii și veselă la ușile prietenilor și vecinilor tăi. Cu cât este mai mare grămada a doua zi dimineață, cu atât mai mult noroc vei avea în noul an.

Oamenii din Danemarca sar, de asemenea, de pe scaune la miezul nopții pentru a simboliza un salt în Noul An.

Vezi și: Motivul pentru care a ajuns un lux să faci Revelionul la munte, în România. Turiştii plătesc şi 1.000 de persoană pentru cazare

Tradiții de Revelion în Scoția

În Scoția, prima persoană care trece pragul casei tale după miezul nopții de Revelion se crede că aduce o veste pentru anul următor.

Persoana perfectă care să îți intre în casă pentru a garanta norocul este considerată a fi un bărbat înalt, cu păr închis, care să-ți aducă daruri precum monede, pâine și whisky. Se crede că acest obicei datează din vremea vikingilor, când străinii cu părul deschis la culoare aduceau necazuri.

Vezi și: Orașul din România care “nu va sărbători” Revelionul: “Dacă nu e pandemie, e austeritate!”

Tradiții speciale de Revelion în Italia

Există multe tradiții ciudate de Revelion în Italia. În Napoli, spre exemplu, oamenii aruncă mobilier vechi pe fereastră pentru a simboliza un nou început.

În Veneția, mii de oameni se adună în Piața San Marco, unde se crede că un „sărut în Veneția” îți va aduce fericire în anul următor.

În plus, mulți oameni din Italia poartă lenjerie intimă roșie în această noapte, deoarece este asociată cu fertilitatea și dragostea.

Vezi și: Când s-a sărbătorit prima dată Revelionul în România şi care este semnificaţia cuvântului. Detalii inedite despre noaptea dintre ani

Petrecerea Revelionului în Olanda

În Olanda, o tradiție des întâlnită este consumul gogoșilor cunoscute sub numele de oliebollen.

Se pare că, în mod bizar, triburile germanice străvechi le mâncau în timpul perioadei în care se desfășura Yule pentru a se proteja de zeița Perchta, care încerca să-i pedepsească. Astăzi, aceste gogoși sunt savurate în Ajunul Anului Nou.

Vezi și: Ce se mănâncă de Revelion ca să atragi norocul. Fructul care nu trebuie să lipsească de pe masă, puţini români au habar de el

Tradiții neobișnuite de Revelion în Turcia

În Turcia, unii oameni presară sare la ușă, la miezul nopții, pentru a le aduce pace și prosperitate. Alții taie o rodie în două pentru a atrage bogăția.

Vezi și: De ce dau românii cu petarde şi artificii în noaptea de Revelion. Obiceiul, explicat de un celebru sociolog

Tradiții de Revelion în Grecia

În Grecia, oamenii asociază ceapa cu renașterea și dezvoltarea, așa că le atârnă pe uși pentru a se asigura că vor continua să crească din punct de vedere financiar în noul an.

Tradiții la Revelion în Republica Cehă

În Republica Cehă, oamenii prezic ce se va întâmpla în noul an cu ajutorul unui măr. Astfel, un măr este tăiat în două, iar forma miezului ar trebui să prezică soarta celor din jurul lui. O cruce înseamnă că cineva de la petrecere se va îmbolnăvi, iar o stea înseamnă sănătate și fericire pentru toți.

Ajunul Anului Nou în Estonia

Ca și cum nu ai fi mâncat suficient de mult de Crăciun, în Estonia, festinul continuă în Ajunul Anului Nou.

Aici, oamenii trebuie să se ospăteze de șapte, nouă sau doisprezece ori în Ajunul Anului Nou, deoarece acestea sunt toate numere norocoase.

Vezi și: Ce este bine să porți în noaptea de Revelion. Culorile care atrag norocul și bunăstarea

Tradiții de Revelion în Irlanda

În Irlanda, femeile singure care speră să găsească dragostea în noul an dorm cu vâsc sub pernă în Ajunul Anului Nou.

Vezi și: Zile libere Revelion 2024. Ce vacanță vor avea românii la final de an

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele