Revelionul pe rit vechi 2023 este sărbătorit la două săptămâni după Revelionul pe stil nou de toate persoanele care respectă calendarul iulian. Mai exact, în noaptea dintre 13 spre 14 ianuarie, etnicii ucraineni, rușii, lipovenii și sârbii sărbătoresc intrarea în noul an.
În fiecare an, Revelionul pe rit vechi se serbează la două săptămâni după Revelionul de pe 1 ianuarie. Nu doar la noi în țară se celebrează Anul Nou pe stil vechi, ci și în Rusia, Ucraina sau Bulgaria.
În noaptea de 13 spre 14 ianuarie, popoarele slave, precum sârbii, ucrainienii, rușii și lipovenii dansează și mănâncă bunătăți pentru intrarea în noul An.
Trecerea dintre Ani pe stil vechi se referă la calendarul iulian. O mare parte dintre credincioșii ortodocși au păstrat vechile tradiții de a sărbători Revelionul și Crăciunul după vechiul calendar de pe vremea țarului rus, Petru I, în anul 1699.
Anul Nou pe stil vechi întruneşte laolaltă tradiţiile laice şi cele creştin-ortodoxe. Cu toate că calendarul nou merge înainte, cel vechie rămâne în urmă cu trei zile la fiecare 400 de ani. De aceea și diferența de 13 zile între cele două calendare.
Revelion pe rit vechi 2022. În noaptea 13 spre 14 ianuarie, trecerea în Noul An se face în pași de dans pentru sârbi, ruși, lipoveni și ucraineni. De asemenea, tot pe rit vechi, ziua de Bobotează este prăznuită pe data de 10 ianuarie.
Cu toate acestea, tradițiile nu sunt foarte diferite față de cele pe care le are acum calendarul ortodox oficial.
În satele din Republica Moldova, anumite tradiții de Anul Nou pe stil vechi sunt încă păstrate cu sfinţenie. Cetele de tineri colindă uliţele satului şi pocnesc din bice. Se spune că dacă fac acest lucru pe la casele oamenilor, anul următor va fi mai roditor şi mai îmbelşugat.
Tot la trecerea dintre ani, tinerii îmbrăcaţi în costume naţionale ori mascaţi mai dansează ursul, calul sau capra. Din popor se spune că gazda la care vin urătorii va fi binecuvântată tot anul şi va fi păzită de cele rele.
Una dintre cele mai respectate tradiții în noaptea de Revelion pe rit vechi 2022 de către sârbi este dansul ţigăncilor, despre care se spune că aduce noroc anul viitor.
Tot sârbii obișnuiesc să spargă de Anul Nou paharele în care au băut șampanie, crezând cu tărie că în acest mod vor fi sănătoşi şi norocoşi.
Citește și: Unde își petrec românii Revelionul și de ce au ales anumite oferte
Pentru masa de sărbătoare, femeile pregătesc dulciuri și împart nuci şi mere pentru ca în anul care vine să fie belşug în casă.
Conform datinilor, se crede că dacă în noaptea de Revelion pe rit vechi cerul este senin, atunci anul va fi roditor.
La trecerea dintre ani pe stil vechi nu pot lipsi preparatele tradiţionale. Gospodinele pregătesc bunătăți pentru invitați, cum ar fi ardeiul umplut cu caimac, gustare cu mezeluri sârbeşti, peştele cu legume, şniţelul Karadjordje, muşchiuleţul învelit în şuncă, cartofii sârbeşti, ramstek sau cotletul de porc umplut cu prapure de porc. Totodată, de pe masa de sărbătoare nu vor lipsi ţuica de gutui şi vinul roşu.