„Dacă nu e pandemie, e austeritate!”, acuză presa locală a unui municipiu din România unde administrația locală a decis să anuleze spectacolul de Revelion. Noaptea de trecere dintre ani nu va fi celebrată aici. Ce au decis autoritățile politice locale și ce motive au fost invocate.
Consiliul Local Câmpina a aprobat, la începutul anului 2023, alocarea sumei de 85.000 de lei organizării spectacolului din noaptea de Revelion. Evenimentul nu a mai fost celebrat în ultimii ani, din cauza măsurilor sanitare impuse pe fondul pandemiei de coronavirus.
Dacă localnicii nu s-au putut bucura de spectacol din cauza bolii COVID-19 până în acest an, iată că autoritățile politice locale au găsit un alt motiv pentru a nu se celebra Revelionul, acuză presa locală. De data aceasta, este vorba despre așa-numita „ordonanță a austerității”.
Citește și: Singurul târg de Crăciun din România într-o zonă de munte. Nu e într-un oraş, are un peisaj de poveste
La începutul anului 2023, Consiliul Local Câmpina a aprobat suma de 85.000 de lei pentru organizarea spectacolului de Revelion. Pe parcursul anului urma ca autoritățile politice să aprobe, printr-o rectificare bugetară, o majorare a sumei amintite. Doar că socoteala de acasă nu s-a potrivit și cu cea din târg.
Conducerea administrației locale a stabilit, în cele din urmă, ca la Câmpina să nu mai fie organizat nciun spectacol de Revelion. În cadrul ședinței Consiliului Local de pe 4 decembrie 2023 s-a luat decizia ca bugetul pentru evenimentul din noaptea dintre ani să fie de… 0 lei.
Concertul de Revelion de la Câmpina nu va mai avea loc. Potrivit unui proiect al primarului Alin Moldoveanu, aprobat de Consiliul Local, motivul pentru care evenimentul nu va mai fi susținut nu este altul decât celebra Ordonanță de Urgență nr. 90/2023, cunoscută și drept „ordonanța austerității”.
„Instituţiile şi autorităţile publice locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, nu pot finanţa din fonduri publice, cu excepţia celor provenite din donaţii şi sponsorizări, organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiţii locale, festivităţi, sărbători tematice”, se arată în articolele (1) și (4) a Ordonanței 90/2023.
Pe de altă parte, aceeași ordonanță de urgență prevede că, de la aliniatele prezentate sunt exceptate cheltuielile pentru evenimente organizate în contextul unor zile oficiale ale unităţilor administrativ-teritoriale, în contextul sărbătorilor publice sau a altor zile deosebite, de sfârșit de an.
„Sunt exceptate (…) cheltuielile cu evenimentele ocazionate de zilele declarate ca fiind zile oficiale ale unităţilor administrativ-teritoriale, alte sărbători publice stabilite prin lege, cheltuielile cu evenimentele ocazionate de sfârşitul de an”, se arată în Ordonanța 90/2023.