13 mart. 2023 | 17:25

Toyota a început un parteneriat cu BYD: când apare primul model electric

ACTUALITATE
Toyota a început un parteneriat cu BYD: când apare primul model electric

Toyota a lansat vânzările primului vehicul complet electric pe care l-a dezvoltat împreună cu BYD, cel mai mare producător de vehicule electrificate din China.

Producătorul auto a lansat săptămâna aceasta vânzările primului vehicul complet electric pe care l-a dezvoltat împreună cu BYD, cel mai mare producător de vehicule electrificate din China.

Toyota bZ3, un sedan electric compact, are un preț de pornire de 24.421 USD, potrivit FAW-Toyota, joint venture-ul Toyota cu China FAW Group.

BZ3 a fost dezvoltat de BYD Toyota Electric Vehicle Technology, un parteneriat stabilit de producătorul auto japonez cu BYD în 2020.

Are 4.725 mm lungime, 1.835 mm lățime și 1.475 mm înălțime, cu un ampatament de 2.880 mm.

EV se bazează pe platforma Toyota dedicată vehiculelor electrice, arhitectura e-TNGA și este alimentat de baterii cu fosfat de fier și un motor electric pe care BYD îl furnizează.

Este disponibil cu o autonomie standard de 517 kilometri sau o autonomie lungă de 616 km.

BZ3 este al doilea model EV din seria bZ pe care Toyota îl produce în China după crossover-ul bZ4X.

BZ4X, asamblat și la FAW-Toyota, a fost pus în vânzare în octombrie 2022 la un preț de pornire de 199.800 de yuani.

Toyota intenționează să lanseze cinci modele din seria bZ în China înainte de 2025.

BYD continuă expansiunea

BYD, în ultimul său pas de extindere la nivel global, va începe să vândă vehicule electrice în Regatul Unit.

Comenzile pentru primul produs – Atto 3, un crossover compact complet electric cu un preț de pornire de 43.226 USD – vor începe pe 15 martie.

Magazinele se vor deschide în patru orașe – Birmingham, Manchester, Glasgow și Milton Keynes – la jumătatea lunii martie, iar livrările Atto 3 urmează să înceapă pe 15 martie.

Crossover-ul electric, alimentat de un pachet de baterii cu fosfat de fier de 60,48 kWh, are o autonomie de 418 km sub WLTP.

Înainte de lansarea lui Atto 3, BYD vinde autobuze electrice în Marea Britanie din 2013.

În 2022, compania chineză a început să vândă crossovere și sedanuri electrice în alte țări europene precum Suedia, Norvegia, Danemarca, Țările de Jos, Belgia și Germania.

În primele două luni, BYD a livrat 344.996 de vehicule electrice și hibride plug-in la nivel global, o creștere de 90% față de un an mai devreme.