14 aug. 2023 | 17:25

Tesla nu are parte doar de vești bune: Pilotul automat, responsabil pentru un accident teribil

ACTUALITATE
Tesla nu are parte doar de vești bune: Pilotul automat, responsabil pentru un accident teribil

Oficialii americani bănuiesc că a fost implicată tehnologia de asistență pentru șofer.

Autoritățile de reglementare de la National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) deschid o anchetă care implică un accident mortal cu un model Tesla Y. Accidentul, care a avut loc pe 19 iulie, a găsit o Tesla lovind un camion tractor-remorcă în Virginia, rănind mortal șoferul automobilul. Acești autorități de reglementare consideră că șoferul Tesla, în vârstă de 57 de ani, se baza pe programele avansate de asistență pentru șofer ale companiei în momentul accidentului, potrivit unui raport al Reuters.

Biroul șerifului din județul Fauquier a oferit mai multe detalii despre accident, spunând că remorca tractorului a încercat să vireze pe o autostradă dintr-o oprire a unui camion, când Tesla a lovit lateral și a alunecat sub remorcă. Șoferul Tesla a fost declarat mort la fața locului. În ceea ce îl privește pe șoferul camionului, autoritățile au emis o somație pentru conducere nesăbuită.

Probleme grave

Somația indică faptul că autoritățile dau vina pe șoferul camionului pentru incident, dar programul de asistență al Tesla ar trebui să țină seama de greșelile provenite de la alte persoane de pe drum, deci ancheta NHTSA. În acest scop, autoritatea de reglementare a siguranței a deschis mai mult de trei duzini de investigații privind accidentele care au implicat vehicule Tesla și algoritmii lor de asistență avansați. În total, agenția suspectează că sistemul a fost implicat în 23 de decese din 2016.

În 2021, National Transportation Safety Board (NTSB) a îndemnat NHTSA să emită reglementări mai stricte pentru conducerea autonomă, afirmând în scrisoarea sa că „Tesla testează pe drumurile publice o tehnologie AV foarte automatizată, dar cu cerințe limitate de supraveghere sau raportare”.

Tehnologia proprietății Autopilot Tesla este menită să vireze, să accelereze și să frâneze pe banda vehiculului, în timp ce un sistem îmbunătățit ajută la schimbarea benzilor pe autostrăzi. Tesla spune că sistemul nu este cu adevărat automatizat și necesită supraveghere umană activă.

Compania nu a răspuns unei solicitări de comentarii din partea Reuters cu privire la acest ultim accident și noua anchetă deschisă.