15 feb. 2023 | 17:20

Taxe noi pentru patronii români? Impozitul pe cifra de afaceri revine în forță și îngroapă firmele românești sau nu?

ACTUALITATE
Taxe noi pentru patronii români? Impozitul pe cifra de afaceri revine în forță și îngroapă firmele românești sau nu?

În actualul context economic, tot ce le lipsește antreprenorilor locali este o schimbare a fiscalității care să le amplifice povara deja existentă. Mulți manageri locali se tem de apariția unor noi taxe și impozite, mai ales că la noi se obișnuiește să apară noutăți legislative de mare impact pur și simplu peste noapte.

Ei bine, anul acesta managerii noștri nu ar trebui să-și facă griji legate de predictibilitatea fiscală, cel puțin asta pare să ne spună premierul României, Nicolae Ciucă.

Oamenii de afaceri tremură de frică. Ce se întâmplă în 2023 cu impozitul pe cifra de afaceri

Șeful Executivului de la București îi asigură pe patronii români de faptul că politicile fiscale sunt stabile și nu există riscul de apărea noutăți brusc. De exemplu, spune primul ministru, Guvernul nu are în vedere introducerea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri.

Conform oficialului, economia României evoluează bine și nu există motive de îngrijorare, deși contextul internațional este unul dificil, măcinat de crize în cascadă, precum criza inflației sau cea energetică.

Totuși, din datele statistice, noi ne situăm bine, iar Guvernul și-a propus să aibă drept obiective principale stabilitatea fiscală, dar și predictibilitatea, două elemente esențiale pentru bunul mers al firmelor românești.

„Datele publicate astăzi de INS, care confirmă una dintre cele mai mari creșteri economice la nivel european pentru țara noastră, 4,8 la sută, adică aproape 50 de miliarde de euro în plus, ne arată că am reușit, împreună, prin dialog, nu doar să evităm recesiunea, dar chiar să și performăm.

Este o reușită a noastră, a tuturor, iar planurile noastre pentru acest an trebuie să folosească toate resursele și oportunitățile de care dispunem, împreună, decidenți și mediu privat. Capitalul românesc trebuie sprijinit, eforturile dumneavoastră încurajate iar modernizarea economiei, consolidată prin finanțări masive și atragerea de bani europeni”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Acesta a mai precizat că domeniile de activitate precum energia, industria agroalimentară și sectorul IT&C reprezintă puncte forte pentru România.

„Avem un important potențial de dezvoltare economică, pe care mediul de afaceri din țara noastră nu îl poate atinge fără capital, facilitățile fiscale, finanțarea pe termen mediu și lung asigurată de mediul bancar, acces la fonduri europene”, a subliniat prim-ministrul.