28 feb. 2023 | 09:37

Sute de bugetari, fără locuri de muncă: probabil singura companie de stat care a anunțat concedieri. Mulți pleacă ”pe cale naturală”

ACTUALITATE
Sute de bugetari, fără locuri de muncă: probabil singura companie de stat care a anunțat concedieri. Mulți pleacă ”pe cale naturală”

În timp ce aparatul administrativ al statului român se extinde cu sute de bugetari în fiecare an, dacă nu mii, mulți dintre ei cu potențiale pensii speciale, se pare că există o companie de stat care încearcă să și eficientizeze fluxul de lucru prin restructurări agresive.

Poșta Română caută să se reinventeze și să facă o treabă mai bună în a concura cu serviciile de curierat specifice secolului 21. Nu de alta, dar nimeni nu mai trimite scrisori, iar contractele cu statul legate de livrarea cardurilor electronice pentru voucherele sociale nu vor funcționa la infinit. Din acest motiv, instituția a anunțat că are în plan disponibilizarea a 300 de angajați din personalul administrativ în 2023, la care se adaugă aproximativ 100 de oameni pe lună care vor părăsi organizația ”pe cale naturală”. Deși formularea pare una destul de ciudată, cel mai probabil se referă la oamenii care vor ieși la pensie, deși s-ar putea referi și la cei care își vor da demisia de bună voie.

Câți oameni lucrează la Poșta Română, câți vor rămâne

Dacă planul operatorului poștal național se va materializa, cel mai probabil, înainte de finele acestui an, va ajunge să mai aibă în structurile sale aproximativ 21.900 de angajați, cu 1200 de salariați mai puțin față de 31 decembrie 2022, după cum se arată în bugetul de venituri și cheltuieli al Poștei Române ce urmează să fie adoptat de Guvern, conform Hotnews.ro.

„Pentru dimensionarea numărului mediu de personal aferent anului 2023 s-au luat în considerare următoarele:

  • scăderea numărului mediu de personal pe cale naturală cu 100 de salariați pe lună, față de preliminatul lunii decembrie 2022, prin gestionarea fluctuației de personal, analiza necesarului de personal din perspectiva necesarului rezultat din normare, reducerea numărului de angajări noi;
  • disponibilizarea a 300 de salariați din categoria personalului administrativ și de conducere, ca urmare a redimensionării aparatului administrativ, prin implementarea în anul 2023 a noii structurii organizatorice a CNPR, pentru care sunt prevăzute salarii compensatorii conform prevederilor contractului colectiv de muncă.”, se arată în nota de fundamentare a bugetului de venituri și cheltuieli a Poștei Române.

Ca referință, câștigul mediu brut lunar în Poșta Română este de 4358 de lei de persoană. Veniturile estimate pentru 2023 ale instituției sunt de 1,66 miliarde de lei, cu 10,5% mai mari decât cele estimate pe 2022. Pe de altă parte, cheltuielile sunt estimate la 1,65 miliarde de lei, mai mari cu 155 de milioane comparativ cu anul trecut.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele