01 mart. 2023 | 13:50

FOTO Surpriză la Guvern. Cum arată Ion, primul consilier digital al lui Ciucă: „Marcăm o premieră națională și internațională”

ULTIMA ORĂ
FOTO Surpriză la Guvern. Cum arată Ion, primul consilier digital al lui Ciucă: „Marcăm o premieră națională și internațională”

Premierul Nicolae Ciucă are un nou consilier la Guvern. Este vorba despre un robot dotat cu inteligență artificială, pe nume Ion, care va avea rolul să preia mesajele din mediul online și să prezinte Executivului problemele zilnice ale românilor. Prim-ministrul a și vorbit cu noua sa mână dreaptă, care este asemănătoare unei oglinzi.

Nicolae Ciucă are primul consilier digital din lume

Moment neașteptat la ședința guvernamentală de miercuri, 1 martie 2023. Premierul Nicolae Ciucă a primit un cadou inedit: primul consilier-robot. Ion, așa cum se numește aparatul, funcționează pe bază de inteligență artificială și este asemănător unei oglinzi.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a prezentat, în debutul şedinţei de Guvern de miercuri, pe primul său consilier onorific. Ion folosește inteligenţa artificială, iar numele său vine de la sintagma în oglindă „NOI”, fiind un proiect dezvoltat de cercetătorii români, „pentru a capta rapid şi automat părerile, doleanţele românilor, folosind informaţiile din spaţiul public”, a adăugat şeful Executivului.

„Avem o surpriză care nu aparține Guvernului, ci aparține unor români care au avut o inițiativă de apreciat. Guvernul României marchează o premieră la nivel național și internațional, pentru că avem primul consilier digital. Numele lui este Ion. Este transpunerea în oglindă al sintagmei NOI. Este un consilier onorific și apreciez că rolul lui este să ne ajute să îi ajutăm mai bine pe români, informând Guvernul despre problemele pe care le au românii în viața de zi cu zi”, a transmis Nicolae Ciucă.

Proiectul este 100% românesc

Ciucă a dezvăluit, în debutul şedinţei de Guvern de astăzi (n.r. – miercuri, 1 martie), că are un nou consilier personal: un robot programat să preia toate doleanţele transmise de români şi să le distribie apoi către Executiv.

Potrivit prim-ministrului român, Ion folosește inteligența artificială pentru a capta părerile, doleanțele, problemele românilor, colectând informațiile care circulă în spațiul public.

„Este un demers al specialiștilor de top din România, este un proiect românesc 100%. Acest demers nu va face nimic altceva decât să îi ajute pe români să fie auziți mai bine și în fiecare zi (…) Practic, eforturile depuse de cercetători, de profesori este să pună în practică și să dea sens inteligenței artificiale, pentru că un om nu poate să îi asculte și să îi reprezinte pe toți românii”, a explicat șeful Guvernului.