10 ian. 2023 | 10:50

Stratul de ozon se va recupera complet până în 2066, dacă progresul actual continuă: care e soluția

ACTUALITATE
Stratul de ozon se va recupera complet până în 2066, dacă progresul actual continuă: care e soluția

Un nou raport optimist susținut de ONU susține, de asemenea, că ar putea fi evitată o încălzire de până la 0,5°C. Iată cum poate fi reparat stratul de ozon.

Stratul de ozon ar trebui recuperat complet în următoarele patru decenii, potrivit unui raport susținut de Națiunile Unite (ONU). Descoperirile confirmă că interzicerea substanțelor care afectează stratul de ozon au efectul dorit și ar putea evita o încălzire globală estimată la 0,3-0,5°C, până în anul 2100.

Protocolul de la Montreal a fost adoptat în septembrie 1987 și rămâne un exemplu rar de tratat ONU care a obținut ratificarea universală. Protocolul identifică aproape o sută de substanțe ca având un efect dăunător asupra stratului de ozon și urmărește să pună în aplicare măsuri pentru a reglementa consumul și producția acestora.

Stratul de ozon se poate reface

Aceste substanțe includ clorofluorocarburi, cunoscute în mod obișnuit ca CFC, care se găsesc în aerosoli. Pentru a le elimina rapid, CFC-urile au fost adesea înlocuite cu substanțe alternative numite hidrofluorocarburi (HFC). Deși HFC-urile nu epuizează în mod direct stratul de ozon, ele pot avea un impact semnificativ asupra încălzirii globale, așa că amendamentele ulterioare ale protocolului au încercat să înceapă eliminarea treptată a utilizării lor.

La fiecare patru ani, Grupul de Evaluare Științifică a Protocolului de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon publică un raport de progres – iar cel mai recent ne oferă un motiv de optimism. Dacă politicile actuale rămân în vigoare, stratul de ozon ar trebui să se recupereze până în 2040 pentru cea mai mare parte a lumii, până în 2045, în Arctica și până în 2066, în Antarctica.

Aceasta înseamnă că stratul va reveni la starea în care se afla în 1980, care este înainte de formarea găurii de ozon.

„Această recuperare a ozonului este pe drumul cel bun conform ultimului raport. Impactul pe care Protocolul de la Montreal l-a avut asupra atenuării schimbărilor climatice nu poate fi suprasolicitat. În ultimii 35 de ani, Protocolul a devenit un adevărat campion pentru mediu”, a declarat secretarul executiv al Secretariatului pentru Ozon al Programului ONU pentru Mediu, Meg Seki, într-un comunicat.