29 aug. 2023 | 14:21

Specia de pește văzută pentru prima oră după 25 de ani. Despre ce creatură este vorba, ce particularitate prezintă

ACTUALITATE
Specia de pește văzută pentru prima oră după 25 de ani. Despre ce creatură este vorba, ce particularitate prezintă

Unele specii de animale sunt atât de răspândite, încât aproape că nu trece o zi fără ca ele să fie văzute. Invers, în schimb, unele specii sunt mult mai greu de găsit, iar cele care trăiesc în ape adânci sunt printre cele mai dificil de detectat. De curând, oamenii de știință aflați pe un vas de cercetare în apropiere de coasta Tasmaniei au observat un pește ce nu mai fusese văzut de 25 de ani.

Specia de pește văzută pentru prima oră după 25 de ani

O ambarcațiune de cercetare aparținând Agenției Națională de Științe din Australia efectua o patrulare în apropierea coastelor Tasmaniei pentru a determina în ce fel schimbările climatice afectează parcurile marine și zonele de pescuit din zonă.

O cameră video special proiectată pentru mare adâncime a fost scufundată la aproximativ 292 de metri, în nord-estul Insulei Flinders, și a dat peste ceva neașteptat. Camera a surprins în imagini un handfish (Pezichthys compressus), „peștele de mână”, o specie ce trăiește în zonele adânci ale oceanului.

Descoperit în 1986, un pește din această specie fusese zărit ultima oră tocmai în 1996, acum peste 25 de ani. Dar cercetătorii sunt convinși că exemplarul surprins de cameră face parte chiar din această specie greu de detectat.

„Credem că este vorba de un pește de mână cu corp îngust. Ne-am apropiat cât de mult a fost posibil fără să zărim și alte exemplare ori să colectăm mostre de pește. De aceea, nu putem fi 100% siguri ce tip de pește de mână este”, a declarat Carlie Devine, tehnician-cercetător, citată de iflscience.com.

Specia de pește văzută pentru prima oră după 25 de ani. Despre ce creatură este vorba, ce particularitate prezintă

Exemplarul de handfish a fost zărit pentru prima oară după 25 de ani în apele de lângă coasta Tasmaniei

Despre ce creatură este vorba, ce particularitate prezintă

Peștele observat de cercetători era mult mai mare decât cele două specimene înregistrate în Colecția Națională Australiană de Pești și a fost zărit la aproape 100 de kilometri de zona în care fusese văzut ultima oră un exemplar din aceeași specie de pește.

„Am fost de-a dreptul încântați să găsim acest handfish. Știm că este un pește rar și special. Iar șansa de a-l vedea în mediul natural și să-l capturăm pe cameră este ceva, de asemenea, foarte rar. E o descoperire importantă”, a declarat și Candice Untiedt, ecologist marin, membru al echipei și cea care a identificat peștele.

Peștele de mână este special nu doar datorită timidității sale față de oameni și camerele video. Particularitatea sa este că se deplasează mai degrabă „mergând”, decât înotând, aripioarele sale jucând aproape un rol de picioare.

De asemenea, pielea sa este acoperită cu denticule – solzi ca niște dinți –  ce i-au adus și porecla de „peștele cu negi”. Există 14 specii cunoscute de handfish, 7 dintre ele trăind în jurul Tasmaniei și a strâmtorii Bass.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele